Vágólapra másolva!
Történelmi jelentőségűnek minősítette a Parlamentben szerdán elfogadott Budapesti nyilatkozatot Joseph Blatter. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke szerint az úgynevezett 6+5-ös szabályt az Európai Unió jogszabályaival kell összhangba hozni.

"Történelmi jelentőségű a budapesti nyilatkozat, amelynek utolsó mondata a legfontosabb, azaz most kell cselekednünk" - mondta a svájci sportvezető azon a sajtótájékoztatón, amelyet Bánki Erikkel, az Országgyűlés sport és turisztikai bizottságának vezetőjével, valamint Kisteleki Istvánnal, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével közösen tartott.

Kisteleki bejelentette: az MLSZ jelezte Joseph Blatternek, hogy 2013-ban Magyarország szeretné megrendezni a 20 éven aluliak világbajnokságát.

"Nagy megtiszteltetés, hogy házigazdái lehettünk ennek az eseménynek. Keményen kell a következő időszakban dolgozni, a két nap rendkívül sok tanulsággal szolgált labdarúgásunknak, a nemzetközi sportdiplomáciában pedig nagy sikereket értünk el" - összegzett Kisteleki István.

Blatter méltatta a 20 éven aluliak pénteken befejeződött egyiptomi világbajnokságán bronzérmes magyar válogatottat is, amelyből főként Gulácsi Péter teljesítménye nyűgözte le. Vele kapcsolatban megjegyezte: kissé szerencsétlen, hogy a Liverpoolnak csak a második csapatában szerepel.

A 6+5-ös szabállyal kapcsolatban a FIFA elnöke elmondta, a reformokat csak akkor valósíthatják meg, ha az Európai Unióban tisztázzák a jogszabályokat, amelyek a munkaerő szabad áramlására vonatkoznak: "Amíg jogilag nem egyértelmű a helyzet, addig biztosan nem lehet bevezetni, hiszen adott esetben a sértett játékos az Európai Bírósághoz fordulhatna, és valószínűleg nyerne is. A szabály elfogadása esetén ugyanakkor a klubcsapatokban legalább hat hazai játékosnak kellene a pályán lennie."

Blatter hozzátette: nem fél attól, hogy az európai sztárklubok meghiúsítanák elképzelését, hiszen a G14 már nem létezik. Az azt felváltó Európai Klubok Szervezete (ECA) viszont, amely több mint száz tagot számlál, támogatja a tervet. Akárcsak a klubok, a játékosok többsége is a 6+5-ös szabály mellett van: "Van egy szándéknyilatkozatunk már a FIFPro-tól, a futballistákat tömörítő szervezettől, amely teljes mértékben támogatja a 6+5-ös tervet. Persze tudom, akadnak olyan futballisták, akik ellenzik ezt, hiszen féltik az állásukat."

Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Gyulai Zsolt olimpiai bajnok kajakozó, Martinek János olimpiai bajnok öttusázó, Joseph Blatter, Gécsek Tibor Európa-bajnok kalapácsvető, Kamuti Jenő a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egykori játékosa - Forrás: MTI

Blatter a Parlamentben

Bánki Erik elmondta: a budapesti konferencián valamennyi sportág képviselője egyetértett abban, hogy ezt a szabályt be kell vezetni. Most a politikusokon a sor, hogy végrehajtsák a megfelelő jogszabály-változtatásokat.

"Szeretném ha ez a konferencia mérföldkő lenne ennek a sportkezdeményezésnek a lezárásában. Remélem, amikor 2011 első felében Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét, lezárul a folyamat" - tette hozzá Bánki.