Vágólapra másolva!
Néhány éve a Bradford City meglehetősen nehéz időket élt. A klub, amely a 2000-2001-es szezonban még a Premier League-ben szerepelt, utána a másodosztályban küzdött a kiesés ellen, és közel állt az anyagi csődhöz.

Az egyesület annak a következményeit nyögte, hogy 2000 nyarán a saját lehetőségeihez képest túlságosan is sokat költött olyan futballistákra, akik csak a magas fizetés reményében szerződtek a Bradfordhoz, de a pályán nem tudtak megfelelő teljesítményt nyújtani, és a kiesést követően az egyesület már nem tudta előteremteni a megtartásukhoz szükséges összeget, sőt, közel 13 millió fontos adósságot termelt. Mindennek köszönhetően a következő idény előtt 19 focista kontraktusát bontották fel, és az együttes tulajdonképpen az ificsapattal indult el a Division One-ban.

Ilyen helyzetben minden fillér jól jött a klubnak, és a Bradford egy olyan forrásból jutott pluszbevételhez, amelyre valószínűleg egyáltalán nem számított. A klub ugyanis az idő tájt több mint tízezer sálat adott el, ami jelentős különbség ahhoz képest, hogy korábban közel ezret sikerült csak értékesíteni egy évben. Mindez elsősorban nem annak volt köszönhető, hogy a bradfordi drukkerek száma nőtt volna, a háttérben egy sokkal misztikusabb magyarázat állt.

Kiderült ugyanis, hogy a Bradford klubszínei (sárga-piros) tökéletesen megegyeznek azzal, ami a világhírű bestsellerben, a Harry Potterben a varázslóiskola színösszeállítása. A könyvből készült filmben világosan látható, hogy a főhős és barátai sárga-piros sálakban virítanak, ennélfogva a meseregény rajongói a Bradford szurkolói boltját megrohamozva igyekeztek hasonló ruhadarabot begyűjteni. Mindez több mint hatvanezer fontos extra bevételt jelentett az egyesületnek.

Persze a Bradford City drukkereire sem lehetett panasz, a szurkolók a klub sanyarú helyzetében is közel 20 ezres átlagnézőszámot produkáltak, és arról is tanúbizonyságot tettek, hogy rendkívül jószívűek. Az egyesület külön köszönőlevelet kapott a brit miniszterelnöktől, Tony Blairtől, mert nagy segítséget nyújtott a kormány által elindított kampányban, amely az afganisztáni labdarúgó-bajnokság elindításában segédkezett. A Bradford drukkerei, kihasználva az egyesület ajánlatát, amely alapján a klub régi mezét ingyen becserélhették a vadonatúj kollekcióra, több mint 2400 szerelést gyűjtöttek össze, felajánlva őket az afganisztáni labdarúgóknak. Könnyen elképzelhető tehát, hogy az ázsiai országban a közeljövőben minden egyesület sárga-piros mezben fog pompázni...