Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fellebbviteli bizottsága pénteken helybenhagyta a Törökországot sújtó elsőfokú fegyelmi határozatot, ezzel véglegessé vált, hogy a válogatott a 2008-as svájci-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság valamennyi selejtezőjét - így a magyarok elleni mérkőzést is - zárt kapuk mögött, semleges helyszínen köteles megrendezni.

"Kemény döntés, biztosan visszaveti a törököket, hogy hazai meccseiken nem számíthatnak 70-80 ezer fanatikus szurkolójuk támogatására" - mondta Bozsik Péter, a magyar nemzeti együttes szövetségi kapitánya. "Természetesen ez a mi dolgunkat is megkönnyíti egy kicsit, de a csoporton belüli erőviszonyok ettől nem változnak jelentősen. Furcsa lesz nézők nélküli stadionban játszani, de egy meccsen ezt is ki lehet bírni." A törököknek az országhatártól legalább 500 kilométerre kell megrendezniük hazai találkozóikat.

A FIFA a 2005. november 16-i Svájc elleni isztambuli világbajnoki pótselejtező visszavágója után történtek miatt hozta meg szigorú ítéletét. Törökország 4-2-re megnyerte a találkozót, de idegenben lőtt több góllal Svájc jutott ki a németországi vb-re. A kiesést a hazai játékosok és biztonságiak nem viselték el, az öltözőfolyosón rátámadtak a vendégekre, több svájci futballistát is bántalmaztak.

A 2008-as Eb selejtezőin a törökök és a magyarok mellett Görögország, Norvégia, Bosznia és Hercegovina, Moldova és Málta küzd majd egymással a továbbjutást jelentő első két helyért.

A Törökország-Magyarország mérkőzésre 2007. szeptember 11-én vagy 12-én kerül sor.