Vágólapra másolva!
Az idei esztendőben két korosztályos világbajnokságot is rendeznek, és bár eredetileg az U20-as tornát kellett volna előbb lebonyolítani, a közel-keleti események miatt ezt a tornát csak a télen játsszák, így a 17 éven aluliak világbajnoksága került előbbre. Erre Finnországban kerül sor augusztusban, és a résztvevők névsora jól jelzi a nemzetközi futballban végbement változásokat: a 16 válogatott között csak három európait találunk, és ugyanennyien képviselik a többi kontinenst is, míg Óceánia részéről Ausztrália kvalifikálta magát.

Kína
Az ázsiai országban a tavalyi világbajnokság óta a labdarúgás a legnépszerűbb sportágak közé tartozik, és úgy tűnik, hogy az utánpótlás is igyekszik felnőni a nagyválogatotthoz. A kínaiak rendezték annak idején, 1985-ben az első U17-es világbajnokságot, ám 1993 óta nem kvalifikálták magukat erre a korosztályos viadalra. Most a kontinensviadalon egyértelműen favoritnak számítottak, és egészen az elődöntőig magabiztosan is meneteltek, ám ott a torna meglepetéscsapata, a jemeni válogatott megállította őket. A bronzmeccsen aztán 1-0-ra legyőzték az üzbégeket, és ezzel nemcsak a harmadik helyet szerezték meg, hanem a világbajnokságra is kijutottak.

A szakvezető, Liu Ming-csung elsősorban a stabil védekezésre helyezi a hangsúlyt, és a középpályán is elsősorban a labdaszerzésben jeleskedő focisták viszik a prímet, akik közül Li Chunyu emelkedik ki: a focistát a tavalyi kontinensviadalon beválasztották a legjobb 11-be. A középpályás nemcsak a védekezéssel törődik, hanem játékmesteri erényeit is csillogtatja, az ázsiai bajnokságon egy gólt szerzett és több gólpasszt is adott.

Az eddigi győztesek

1985 (helyszín: Kína) - Nigéria
1987 (Kanada) - Szovjetunió
1989 (Skócia) - Szaúd-Arábia
1991 (Olaszország) - Ghána
1993 (Japán) - Nigéria
1995 (Ecuador) - Ghána
1997 (Egyiptom) - Brazília
1999 (Új-Zéland) - Brazília
2001 (Trinidad - Franciaország

Kolumbia


Ez elsősorban a szakvezető, Eduardo Lara érdeme, aki eredetileg építészmérnöknek készült, de később mégis trénernek állt, és Argentínában szerezte meg edzői diplomáját, olyan mesterektől tanulva, mint Carlos Salvador Bilardo, Francisco Maturana, Fabio Capello és Arrigo Sacchi. A válogatott előtt a Deportes Quindiót irányította, amelyet a másodosztályból az élvonalba vezetett. A kolumbiaiak kulcsembere a középcsatár Carlos Daniel Hidalgo, aki a Club Deportivo Pasto futballistája, és már a felnőttek között is pályára lépett. A rendkívül erőszakos center rendkívül jó rúgótechnikával rendelkezik, ő az első számú szabadrúgáslövő a csapatban.

Finnország
A házigazdák amolyan sötét lónak számítanak, mivel nem kellett kvalifikációs tornán szerepelniük, így játékerejüket csak barátságos mérkőzéseken lehetett felmérni. Ez alapján nehéz eldönteni, hogy mit lehetne várni a Vintiottól (ez a gárda finn beceneve - a szerk.), hiszen míg Olaszország, Ausztria és Szerbia és Montenegró ellen döntetlent játszottak, addig leendő csoportellenfelüktől, Kínától kétszer is vereséget szenvedtek.

A gárda élére 2002-ben került új szakvezető Jyrki Heliskoski személyében, aki egykoron kézilabdaedzőként kezdte pályafutását, de immár két évtizede foglalkozik a finn labdarúgás utánpótlásával, és majd minden korosztály mellett dolgozott. A csapat tengelyét a védő Jermu Gustafsson, a középpályás Marko Tyy és a csatár Tomi Petrescu alkotja, utóbbi az angol Leicester City futballistája, és rendszeresen pályára lép a Rókák tartalékjai között.

Mexikó
A mexikóiak rendszeresen ott vannak a korosztályos viadalokon (bár a legutóbbi U17-es vébét kihagyták), de csak egyszer tudtak túljutni a csoportmérkőzéseken. Most is csak nehezen kvalifikálták magukat a világbajnokságra, hiszen a selejtezőcsoportjukban második helyen végeztek Costa Rica mögött, de a pótselejtezőn valósággal a földbe döngölték Jamaicát - otthon 7-0-ra (mind a hét gólt más játékos szerezte!), idegenben pedig 5-0-ra nyertek.

Érdekesség, hogy az El Tri szövetségi kapitánya nem más, mint Humberto Grondona, aki az Argentin Labdarúgó-szövetség elnökének, Julio Grondonának a fia. A gárda elsősorban az Atlas utánpótlás-akadémiájára épül, és a tehetségek közül a csatár Rafael Murguía Mongalez emelkedik ki, akit sokan az új Hugo Sánchezként emlegetnek: a támadó remekül érzi a kaput, és a 16-oson belül életveszélyesen futballozik.