Vágólapra másolva!
100 nap múlva kezdődik Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, az atlétikai világbajnokság. Ennek alkalmából a vb csodálatos helyszínén, a Nemzeti Atlétikai Központban sor került egy különleges sajtótájékoztatóra, amelyen a World Athletics és a magyar szervezőbizottság bemutatta a világbajnokság kabaláját, ismertette a legfrissebb jegyeladási és részvételi adatokat, valamint beszámolt a hátralévő 100 nap legfontosabb feladatairól.

A Nemzeti Atlétikai Központban megrendezett sajtóeseményt Schmidt Ádámnak, az atlétikai világbajnokság kormánybiztosának köszöntője nyitotta meg.

"100 nap múlva ránk figyel a világ, 1 milliárd tévénéző és több százezer szurkoló követi majd az eseményt. Két egyedülálló programot dolgoztunk ki, a Hétköznapi Hős és Sulihős programokat. Az a cél, hogy minél több honfitársunkat megtartsuk a magyar sportnak. Fontos, hogy kihívjuk őket a stadionba, hogy le ne maradjanak a legfontosabb eseményekről.

hangsúlyozta köszöntőjében Schmidt Ádám.

Schmidt Ádám szerint a világ legjobb atlétikai világbajnokságára készül Magyarország Fotó: Polyák Attila - Origo

"100 nap, több mint 2000 atléta és több mint 200 ezer néző a világbajnokság teljes időtartama alatt. Egy hosszú maratonnak a finiséhez értünk, a távolságot mi időben és nem kilométerekben mérjük. Emlékszem a kezdetekre, először 2017-ben, Londonban tárgyaltunk arról, hogy Budapesten lehetne a világbajnokság, majd 2018 decemberében, Monacóban nyertük el a rendezés jogát, méghozzá Barcelonát és Indiát megelőzve. Váltóban szervezzük és építjük a stadiont, sokan itt voltak a kezdeteknél is. Az ő munkájuk nélkül nem lehetnénk itt. Megvédtük a politikai vitáktól is a vb-t, úgyhogy most itt vagyunk az utolsó 100 napnál. A küszöbén állunk annak, hogy minden ígéretünket valóra váltsuk.

A fantasztikus csarnok mellett egy kikapcsolódást biztosító szabadidős park is létrejön, szóval otthont teremtünk az atlétikának, ezzel egész Budapest nyer.

Fővárosunk az elmúlt hét évben a világ egyik globális vezető sportfővárosa lett, hiszen rendeztünk vizes-vb-t, idén lesz Európa-liga döntő, nyáron pedig az atlétikai vb" - mondta Fürjes Balázs, az irányító testület társelnöke.

Fürjes Balázs Budapest fontosságát hangsúlyozta a nemzetközi sportéletben Fotó: Polyák Attila - Origo

A World Athletics vezérigazgatója, Jon Ridgeon kiemelte, hogy egy igazán kivételes világbajnokságot fognak megrendezni a csodás Nemzeti Atlétikai Központban, és ez rengeteget jelent Magyarországnak, hiszen 200 ország 2000 versenyzője küzdhet majd az aranyérmekért, és a médiából számtalan fotós, újságíró és neves szakember érkezik majd Budapestre, hogy megörökítsék a fantasztikus világesemény legszebb pillanatait.

Jon Ridgeontól a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója, Németh Balázs vette át a szót, aki a legfrisebb adatokról is tájékotatást adott.

"Az atlétikai világbajnokság a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, ezt ne felejtsük el. Közép-Európában ilyen nagyságrendű esemény korábban még nem volt. A legfrissebb információink szerint 3 milliárd emberhez juthat el a közvetítés világszerte. Nagy álmunk, hogy 206 országból jöjjenek versenyzők, és azt már elmondhatjuk, hogy a jegyvásárlóink eddig több mint 77 országból érkeztek.

Nagy a nyomás a szervezőcsapaton, ez egy rendkívül összetett feladat. Nagyon nagy csapat dolgozik rajta, már most 300-an vagyunk, augusztusban pedig 10 ezer ember munkáját kell majd összehangolni" -

hangsúlyozta Németh Balázs.

Németh Balázs elmondása szerint a budapesti lehet minden idők legjobb atlétikai vb-je Fotó: Polyák Attila - Origo

"Minden részletet kidolgoztunk, miliméterre, másodpercre pontosan.

Ha megvalósítjuk a terveket, akkor ez lesz minden idők legjobb atlétikai világbajnokásga. Nem tiktok, ez a cél, ezért dolgozunk.

A vb sikere nemzeti ügy, Magyarország az egész világ előtt bizonyíthatja, hogy képes egy ilyen rendezvényt megszervezni és megvalósítani" - tette hozzá a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója, akit a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Gyulai Miklós követett a színpadon.

"Az atlétikában a 100-as szám sok mindent jelent. Egyrészt a királyszámra, a 100 méteres síkfutásra utal, amelyet mind a nőknél, mind a férfiaknál kiemelt érdeklődés övez. Ha nem 100 métert, hanem többet futsz, akkor is fontos a 100-as szám, mert rengeteg kiélezett verseny dől majd el az utolsó 100 méteren. Az előttünk álló 100 napot atlétikai szempontból úgy érzékeltetném, hogy amikor a futó elvégzi az utolsó simításokat, megszűnik számára a világ. 100 méteres síkfutásban kevesebb mint 10 másodpercig arra koncentrál, ami előtte van. A mi atlétáink is valami ilyet fognak érezni. A munka nagyját elvégezték, elkezdődött a versenyszezon, a pontgyűjtés, hogy minél előbb kivívják a kvalifikációt. Ma 45 olyan magyar atléta van, aki okkal bizakodhat a részvételben.

mondta Gyulai Miklós.

Gyulai Miklós szerint a budapesti atlétikai vb egy megismételhetetlen lehetőség Fotó: Polyák Attila - Origo

A sajtóesemény végéhez közeledve az U23-as Európa-bajnok távolugrónk, Farkas Petra is elmondta, mit vár a közelgő csúcseseménytől.

"Nekünk, sportolóknak ez egy rendkívüli lehetőség, mert megmutathatjuk, mire vagyunk képesek. Ki tudja, mikor lesz lehetőség hazai közönség előtt versenyzni egy ilyen nagyságrendű eseményen.

A magyar közösség erejének hatalmas szerepe van, ez rendkívül motiváló, már volt szerencsém megtapasztalni. Belőlük is tudunk erőt meríteni, és mindnyájan szeretnénk minél több embernek megmutatni, milyen erős is a magyar atlétika" - mondta Farkas Petra.

Zárásként egy nagy leleplezés is történt, ugyanis megmutatták az atlétikai vb kabalafiguráját is, Youhuu-t, a rackajuhot.

Youhuu, a rackajuh a budapesti atlétikai vb hivatalos kabalafigurája Fotó: Polyák Attila - Origo

A budapesti atlétikai világbajnokság Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, amelyet augusztus 19. és 27. között rendeznek a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén.