A WADA óvatosságra inti az olimpikonokat a kínai hús fogyasztásával kapcsolatban

olimpia ötkarika Peking 2022
A picture taken on Dec. 11, 2021 shows inside of the Olympic Tower at the Olympic park in Beijing, China. The Olympic flame, Olympic flag, Chinese national flag and Beijing Olympic Game flag are displayed. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) arra hívta fel a pekingi téli olimpián szereplő sportolók figyelmét, hogy legyenek elővigyázatosak, amikor kínai húst fogyasztanak.

Az olimpiai hírekre és sportágakra szakosodott insidethegames.biz kiemelte: a félelem nem alaptalan, mivel már számos példa akadt rá a múltban, hogy egyes versenyzők azért vesztettek rajta a doppingvizsgálaton, mert anabolikus szteroidtól szennyezett húst ettek. A tiltólistán szereplő ilyen szerek egyike a klenbuterol, amelyet néhány országban - így Kínában - az állattenyésztésben előszeretettel használnak az izomtömeg és a húshozam növelésének elősegítésére.

A WADA óvatosságra inti a sportolókat Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Koki Kataoka

A WADA azt javasolta a februári olimpián résztvevő sportolóknak, hogy "csak olyan helyeken étkezzenek, amelyekre a szervezők határozottan engedélyt adtak". A portál szerint a fertőzött hús fogyasztásának veszélye alapvetően csekély Pekingben, mivel a versenyzők az olimpiai faluban laknak és étkeznek, maximálisan biztonságos körülmények között. A zárt láncú, buborék rendszerben a sportolók nem érintkezhetnek a külvilággal, így nem látogathatnak el olyan éttermekbe, ahol szennyezett húst árulhatnak.