Újabb három magyar úszó lett koronavírusos

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, Kalmár Ákos, úszás
Hungarian swimmer Akos Kalmar competes to win during the men's 1500m freestyle final of the Four Nations Swimming event in Budapest, Hungary, on July 26, 2020. - The event with competitors from Hungary, Austria, the Czech Republic and Poland is the first international swimming competition since the outbreak of the coronavirus pandemic. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A Magyar Úszó Szövetség elnöke, dr. Wladár Sándor hétfőn este körlevélben értesítette a kazanyi rövidpályás Európa-bajnokságról hazatért delegáció valamennyi tagját – versenyzőket, edzőket, stábtagokat –, hogy előreláthatólag csütörtök estig házi karanténban kell tartózkodniuk. Burián Kata után újabb három magyar úszónak lett pozitív a koronavírus-tesztje. 

Az Eb helyszínén Burián Katalin tesztje pozitív eredményt hozott, amiért őt már kint elkülönítették, és nem is utazhatott haza a csapattal. Az ezután Kazanyban elvégzett tesztek mindenki másnál negatív eredménnyel zárultak, ugyanakkor a hétfői hazaérkezést követően többeknél is tünetek jelentkeztek, és a délután és este folyamán elvégzett gyorstesztek közül három is pozitív eredményt adott - derült ki a MÚSZ közleményéből.

Újabb három magyar úszú lett koronavírusos Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A MÚSZ vezetői az egészségügyi stábbal, így Prof. dr. Merkely Bélával konzultálva azt a döntést hozták, hogy a kazanyi delegáció valamennyi tagjánál PCR-tesztet végeztetnek – a mintavétel mindenkinél a megadott tartózkodási helyen történik –, a hazatéréstől számított 72 órán belül kettőt, és csak a negatív eredmények birtokában oldható fel a házi karantén-kötelezettség.

Mindez azt is jelenti, hogy az érintett versenyzők és edzők csak a második negatív teszt után csatlakozhatnak a Kaposváron csütörtöktől vasárnapig esedékes rövidpályás országos bajnokság mezőnyéhez, így annak első napján semmilyen formában nem vehetnek részt.

A MÚSZ ugyanakkor értesítette valamennyi résztvevő egyesületet, hogy az országos bajnokságon a korábbi eseményekhez hasonlóan ismét kötelező lesz maszkhasználat és a távolságtartás valamennyi résztvevőnek.