Vágólapra másolva!
A világ legrégebbi sakk-klubja, a Schachgesellschaft Zürich megalakításának 200. évfordulójának megünneplésére nagyszabású fesztivált szervezett. Az ünnepet a bajnokok rapidversenye zárta, amelyre Polgár Judit is meghívást kapott. A 8 résztvevő tornáját az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik félpontos előnnyel nyerte meg az indiai világbajnok Viswanathan Anand előtt. Holtversenyben harmadikként a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az ukrán Ruszlan Ponomarjov végzett. Polgár Judit hatodikként zárta a viadalt.

A sakkfesztiválon augusztus 9. és 15. között nagyszabású nyílt versenyt szerveztek. Az Alois Nagler emlékverseny 272 fős mezőnyében között 45 nemzetközi nagymester és 48 nemzetközi mester is játszott. A 9 fordulós svájci rendszerű viadal nagy esélyese, az orosz Alekszandr Morozevics az utolsó fordulóban kikapott az izraeli Borisz Avruktól, és lemaradt a dobogóról. Portisch Lajos 5,5 pontot gyűjtött és a legjobb veteránnak járó díjat szerezte meg.

A verseny élcsoportjának végeredménye:
1-2. Alekszandr Arescsenko (ukrán, 2651) és Borisz Avruk (izraeli, 2641) 7,5 pont
3-4. Alekszej Drejev (orosz, 2660) és Viktor Mihalevszkij (izraeli, 2631) 7
5- 23. Alekszandr Morozevics (orosz, 2751), Jurij Kozubov (ukrán, 2635), Emil Szutovszkij (izraeli, 2675), Vitalij Golod (izraeli, 2599), Georg Meier (német, 2658), Yannick Pelletier (svájci, 2574), Robert Hess (amerikai, 2574), Ghanda Sandipan (indiai, 2585), Gopal Geetha (indiai, 2575), Daniel Fridman (német, 2665), Jevgenyij Mirosnyicsenko (ukrán, 2696), Hou Ji-fan (kínai, 2584), ... 6,5

Augusztus 22-én nyolc világnagyság 200 táblás szimultánt adott. A szervezők nagy örömére a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov is elfogadta a meghívást. Garri mellett még az amatőrök Viswanathan Ananddal, Vlagyimir Kramnyikkal, Anatolij Karpovval, Veszelin Topalovval, Borisz Szpasszkijjal, Viktor Korcsnojjal és Ruszlan Ponomarjovval mérhették össze erejüket.

Az ünnepi megemlékezést augusztus 23-án a bajnokok rapidtornája zárta, amelyen Polgár Judit is résztvett. A női világranglistát nagy fölénnyel vezető Judit jól kezdte a viaskodást, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal, az ukrán Ruszlan Ponomarjovval, majd az indiai világbajnok Viswanathan Ananddal is remizett. A negyedik körben azonban vereséget szenvedett az orosz exvilágbajnok Anatolij Karpovtól. Újabb remi következett, ezúttal a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval osztozott meg a ponton. Az 1999-es Las Vegas-i kieséses rendszerű vb-n győztes orosz Alekszandr Halifman a kapkodásban felülmúlta nagymesternőnket, majd a svájci Werner Hug elleni döntetlennel fejezte be szereplését.

A tornát Kramnyik veretlenül, félpontos előnnyel nyerte meg. Fontos győzelmet aratott Topalovval szemben, ezt a partit nem sikerült rekonstruálni. Az utolsó fordulóban Karpov gyorsan tisztet nézett el, míg Anand csak remizni tudott Ponomarjovval. Az indiai világbajnok is megőrizte veretlenségét. Kramnyik tornagyőzelméért 30 ezer, míg Anand az ezüstéremért 20 ezer svájci frankot kapott. Topalov és Ponomarjov osztotta a harmadik helyet, 5-5 ezer frank volt a jutalmuk.