Vágólapra másolva!
Monacóban, az Amber-verseny második fordulójában Lékó Péter 1,5-0,5-re legyőzte a tavalyi torna holtversenyes győztesét, Alekszandr Morozevicset. Nagymesterünk világossal megnyerte a "vak" partit, a rapid összecsapásban is alaposan megizzasztotta orosz ellenfelét, aki azonban pontos védekezéssel kiharcolta a döntetlent. Újabb kettős győzelmet aratott Viswanathan Anand, a bolgár Veszelin Topalov a rapid partiban mattba lépett. Sikeres napot zárt Peter Szvidler, 2-0-ra verte Borisz Gelfandot. Az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik, honfitársa, Jevgenyij Barejev és az ukrán Vaszilij Ivancsuk másfél pontot szerzett. A harmadik játéknapon Lékó-Barejev mérkőzés lesz.

Végre megszakadt Lékó Péter nyeretlenségi sorozata. A második fordulóban értékes skalpot szerzett, a tavalyi torna holtversenyes első helyezettjét győzte le 1,5-0,5-re. Nagymesterünk túltette magát a balszerencsés kezdésen, Peter Szvidler ellen háromlépéses mattot hagyott ki. A taktikai motívum elmulasztása azért nyomot hagyott játékán, kevesebbet kellett volna izgulnunk érte, ha meghúzza a gyorsabban nyerő lépéseket. Óvatos megnyitás után a sötét vezér alaposan elkalandozott, és ezt Péter egy gyors akcióval kihasználta. A gyors nyerések elmulasztása után az idegek harca kezdődött, hiszen nem könnyű memorizálni az állást, hol is lépkedtek a futók. A tisztelőny érvényesítése nehéz technikai feladat volt, Morozevics a végén besegített, elnézte futóját.

A váratlan megnyitásairól ismert orosz nagymesterrel szemben Lékó maga gondoskodott meglepetésről. Morozevics vezére nem lelt nyugalmat, és helyzetét Péter egy remek kiskombinációval gyalognyerésre használta ki. Morozevicsnek minden küzdőképességére szüksége volt, hogy elkerülje a kettős vereséget. Viswanathan Anand a világ legjobb rapid játékosa, és ezt Veszelin Topalov sem tudta kétségbe vonni. A bolgár sakkozó fejjel ment a falnak, világossal egy szerény folytatásban minőséget áldozott, előnyét Anand nyerésig fokozta. A spanyol megnyitás berlini változatában azonban Anand nem hozott ki előnyt, csak rendkívül gyorsan játszott. Topalov királya a világos vezérszárnyon behatolt, és ez lett a veszte, remi állásban elnézett egy háromlépéses mattot.

A spanyol Alekszej Shirovnak sem megy a játék. Világossal erőszakosan nyerésre tört, de már időzavarban nagyot hibázott. Vlagyimir Kramnyik a szívességet viszonozta a rapid partiban, könnyű nyerést hagyott ki. Jól kavart Peter Szvidler mindkét partijában, Borisz Gelfand az elsőben bástyát nézett el, majd kedvező pozíciót is vesztésre rontott. Vaszilij Ivancsuk látványos áldozattal rombolta szét Francisco Vallejo Pons királyállását, majd sötéttel nem is kockáztatott. Három döntetlen parti után nyert Jevgenyij Barejev. A holland Loek Van Wely kedvezőbb állásban nem találta meg a helyes folytatást, a második partiban királya a tábla közepén kapott mattot.

A második forduló eredményei:
"Vak" játszmák:
Ivancsuk (ukrán, 2711) - Vallejo Pons (spanyol, 2686) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 30)
Shirov (spanyol, 2713) - Kramnyik (orosz, 2754) 0 - 1 (Bécsi megnyitás, 39)
Topalov (bolgár, 2757) - Anand (indiai, 2786) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 45)
Szvidler (orosz, 2735) - Gelfand (izraeli, 2696) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 41)
Van Wely (holland, 2679) - Barejev (orosz, 2709) döntetlen (Szláv védelem, 59)
Lékó Péter (2749) - Morozevics (orosz, 2741) 1 - 0 (Skandináv védelem, 79)

Rapid játszmák:
Vallejo Pons - Ivancsuk döntetlen (Angol megnyitás, 30)
Kramnyik - Shirov döntetlen (Spanyol megnyitás, 30)
Anand - Topalov 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 46)
Gelfand - Szvidler 0 - 1 (Grünfeld védelem, 52)
Barejev - Van Wely 1 - 0 (Grünfeld védelem, 42)
Morozevics - Lékó döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 76)

A "vak" verseny állása:
1-3. Anand, Kramnyik és Szvidler 2 pont
4-8. Lékó, Barejev, Ivancsuk, Morozevics és Vallejo Pons 1
9-10. Gelfand és Van Wely 0,5
11-12. Shirov és Topalov 0

A rapid verseny állása:
1. Anand 2 pont
2-4. Barejev, Ivancsuk és Szvidler 1,5
5-7. Lékó, Morozevics, Vallejo Pons 1
8-12. Gelfand, Kramnyik, Shirov, Topalov és Van Wely 0,5

Az összetett verseny állása:
1.Anand 4 pont
2. Szvidler 3,5
3-5. Barejev, Kramnyik és Ivancsuk 2,5
6-8 Lékó, Morozevics és Vallejo Pons 2
9-10. Gelfand és Van Wely 1
11-12. Shirov és Topalov 0,5

A harmadik forduló párosítása:
Morozevics - Szvidler
Barejev - Lékó
Gelfand - Van Wely
Anand - Vallejo Pons
Kramnyik - Topalov
Shirov - Ivancsuk