Sztelianosz Jannakopulosz (Görögország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Sztelianosz Jannakopulosz, a görögök középpályása.
Vágólapra másolva!

Sztelianosz Jannakopulosz (Görögország)
Poszt: középpályás
Klub: Bolton Wanderers
Születési idő: 1974. július 12.
Testsúly, magasság: 172 cm/70 kg

Első egyesülete az Ethnikosz Aszterasz volt, amelynek színeiben már tizenévesen bemutatkozhatott a felnőttek között, igaz, csak a harmadik vonalban. Az 1992-93-as szezonban hat gólt ért el abban a divízióban, és a következő idényben már a Paniliakosz Pirgosz csapatában szerepelt, egy osztállyal feljebb.

Itt három évet töltött el, és rendkívül gólerősnek bizonyult, hiszen összesen 26 alkalommal volt eredményes ezen idő alatt. 1996 nyarán igazolta le őt az Olimpiakosz, ahol azonnal beverekedte magát a kezdő tizenegybe, és éveken keresztül kihagyhatatlan volt a pireuszi gárdából.

Az 1997-98-as pontvadászat kivételével (amikor csak háromszor volt eredményes) minden bajnokságban legalább hét gólt ért el, az elmúlt három szezonban pedig rendre tíz találat fölött teljesített. Ennek köszönhetően a válogatottba is bekerült, és az Eb-selejtezők során már alapembernek számított. A nemzetközi közvélemény akkor figyelt fel rá, amikor a spanyolok elleni idegenbeli selejtezőn győztes gólt ért el.

Az Olimpiakosszal hat bajnoki címet szerzett, és a legutóbbi pontvadászatban őt választották meg az év játékosának hazájában. Szerződése lejártával a nyáron ingyen igazolhatott Boltonba, ahol szintén jól megy neki a játék. Érdekesség, hogy a mezén a Stelios felirat látható: az angolok számára ezt valószínűleg könnyebb kiejteni.