Michael Svensson (Svédország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Michael Svensson, a svédek középhátvédje.
Vágólapra másolva!

Michael Svensson (Svédország)
Poszt: középhátvéd
Klub: Southampton FC
Születési idő: 1975. november 25., Varnamö
Testsúly, magasság: 189 cm/83 kg
Válogatottság: 16 mérkőzés

Pályafutását a Skillingaryd nevű egyesületben kezdte. Tizenkilenc esztendős volt, amikor szülővárosa csapatába szerződött, amely akkoriban a másodosztályban szerepelt. Svensson itt négy évet töltött el, miközben végig meghatározó játékosnak számított.

Teljesítményére az élvonalban is felfigyeltek, és 1997-ben a Halmstads BK szerződtette, de bemutatkozása meglehetősen rosszul sikerült: első edzésén súlyos sérülést szenvedett, és majd egy évet ki kellett hagynia. Az élvonalban így csak 1998-ban mutatkozhatott be, de jó benyomást keltett, hiszen védő létére kétszer volt eredményes.

A következő esztendőben még jobban ment neki a játék, olyannyira, hogy augusztusban a válogatottban is bemutatkozhatott, és 1999-ben az év legjobb játékosának választották meg a svéd bajnokságban. 2000-ben is jól futballozott, bajnoki címet szerzett, ám az Európa-bajnoki keretbe nem tudott bekerülni.

2001 nyarán igazolt külföldre, mégpedig a francia ES Troyes-ba, ahol gyorsan közönségkedvenc lett. A válogatottban is stabilizálta helyét, bár továbbra is csak Patrik Andersson tartalékja maradt. A világbajnokság után az angol élvonalban szereplő Southampton jelentkezett be érte, a Szentek 2,73 millió eurót kínáltak aláírásáért, és Svensson azóta itt futballozik, mégpedig kiválóan, és immár a nemzeti csapatból is kiszoríthatatlan.