Tíz percig tartott a vereség okozta óriási kézilabda-fájdalom

ROSTA Miklós
München, 2024. január 16. Rosta Miklós (k), valamint az izlandi Viggó Kristjánsson (b) és Sigvaldi Bjorn Gudjonsson a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland - Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban 2024. január 16-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Tíz percig tartott a magyar válogatottnak az az időszaka, amíg a játékosok dühöngtek-szomorkodtak az Ausztria elleni vereség után Kölnben a férfi kézilabda-válogatottban. A sebek nyalogatására nincs idő, mert szombaton 18 órától Horvátország ellen folytatjuk az Európa-bajnokságot.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kölnből.

Egy nappal az osztrákoktól elszenvedett egygólos vereség után Kölnben nyilatkozott az Origónak a magyar férfi kézilabda-válogatott négy játékosa. A csapat hangulata bizakodó a szombati, Horvátország elleni mérkőzés előtt, amely 18 órakor kezdődik Kölnben.

Bodó Richárd három gólt dobott az Ausztria elleni mérkőzésen. Az első három csoporttalálkozón viszont nagyon nem ment neki a játék. Azt kérdeztük tőle, hogy ez a három gól sikeresen kirántotta-e őt a gödörből?

Bodó Richárd (zöld mezben) abban reménykedik, hogy sikeresen szerepel az Eb hátralévő három meccsén Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

De azt érzem, hogy túlzott akarás van bennem. Nehéz hónapok vannak mögöttem, de egy Európa-bajnokság nem az a verseny, ahol lenne idő a lelkek ápolgatására.

Remélem, hogy a horvátok elleni meccsen is hozzá tudom tenni a magamét. Ha nem, az megvisel. Még egy meccset kibírtam volna, ha nem dobok gólt, de többet nem. Szerencsére az osztrákoknak dobott gólok segítenek. De ez egy kőkemény torna, rajtunk is előbb vagy utóbb kiütközik az, hogy elfáradunk. Az osztrákok ellen nagyon rossz napunk volt. Nagyon remélem, hogy lesz még pontunk, nincs rajtunk nyomás, neki kell menni a horvátoknak, nem kell félni tőlük. Nagyon remélem, hogy tudunk még meglepetést okozni ezen a tornán."

Hanusz Egon szerint most már jobban fájnak a reggelek, mint egy hete. "Érezzük, hogy sorozatban kell játszani a kemény meccseket, de a sebek nyalogatására itt tényleg nincs idő.

Ugyanakkor valamilyen szinten biztosan megmarad a játékosok agyában az, ami Ausztria ellen történt. A horvátok elleni meccs jó lehetőség arra, hogy bizonyítsunk. Ausztria ellen a fontos pillanatokban akadt meg a koncentráció. Sokat hibáztunk a kapusuk ellen. Nem dobtunk be egy hetest, amikor hárommal vezettünk.

Hanusz Egon a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland - Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek nagyon fájdalmas pillanatok voltak. A körülmények sem voltak olyanok, mint Münchenben, néha nagy csend ülte meg a csarnokot. Hiányzott a mi szurkolótáborunk is. De ebből is tanulnunk kell, hogy minden körülmények között hozzuk ki a maximumot. Egy ilyen versenyen minden csapatnak van egy gyengébb meccse. Nagyon remélem, hogy a miénk az osztrákok elleni volt, ezt letudtuk, megyünk tovább.

A csapatvideózás az persze más. Keresem azokat a dolgokat, amik kikapcsolnak. A srácokkal leülünk, ilyenkor nemcsak a kézilabdáról esik a szó. A horvátok erős csapat, de Ausztria bizonyította, hogy ők sem verhetetlenek. Érdekes, felszabadult támadójátékot nyomnak, sok mindent egyénileg akarnak megoldani, remélem, mi is képesek leszünk megélni az álmainkat."

Bartucz László eddig két mérkőzésen állt be védeni a magyar kapuba csereként. Mind a kétszer hozzá tudta tenni azt a teljesítményt, amivel segítette a válogatottat. "Nem érzem hálátlannak a szerepemet. Ha lehetőséget kapok, bejövök és segíteni akarok a csapatnak.

Az erőt most abból kell meríteni, hogy létezik egy iszonyatosan jó csapategység. Az öltözőben nem ostorozzuk a másikat, de egyénileg mindenki magában keresi a hibát. Inkább a lelket öntjük egymásba. Nekem óriási dolog, hogy itt lehetek, 32 évesen nem érzem magam öregnek.

Bartucz László a kispadról beállva tette hozzá a magáét Ausztria ellen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Boldog vagyok, hogy behívtak, nekem itt minden perc tényleg ünnep. Óriási dolog lenne megragadni a csapatban, hiszen ebben az évben nagyon fontos feladatok várnak ránk. Jár az agyam, hogy mi lenne egy olimpiai selejtezőn, ha ott lennék, az milyen lenne, nem kell mondanom, mekkora érzés mindez.

Nem érzem, hogy gödörben vagyunk, egy góllal kikapni borzalmas, de innen fel lehet és fel is kell állni. Bízom benne, hogy sikerül."

Bóka Bendegúz góljával másfél perccel a vége előtt még vezetett Ausztria ellen a magyar csapat. "Nagyon bánt, hogy azt az előnyt nem sikerült megtartani. El kell felejteni az osztrákok elleni meccset, nem tehetünk mást.

Bóka Bendegúz góljával a vége előtt nem sokkal vezetett Magyarország Ausztria ellen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nagyon bízom abban, hogy szombaton az igazi arcunkat mutatjuk meg ismét az Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott tehát szombaton este 18 órakor játssza következő mérkőzését Horvátország ellen Kölnben.