Vágólapra másolva!
Július 13. és 16. között a BOK-csarnokban küzdenek öt kontinens legjobb birkózói.
Lévai Tamás két súlycsoportot felugorva már 97 kilóban küzd Forrás: MAGYAR BIRKOZO SZOVETSEG ROTH TAMAS GEZA/Roth Tamas Geza

Bizonyára a magyaros vendégszeretetnek és a mindig magas színvonalú itteni rendezésnek is köszönhetően világbajnoki szintű és nagyságú mezőny lép a szőnyegre a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) júliusi rangsorversenyén a BOK-csarnokban.

Az előnevezések alapján öt (!) kontinensről – Óceániát Új-Zéland képviseli – 55 ország mintegy 600 sportolója érkezik hazánkba, hogy mindhárom szakágban (nők, kötöttfogás, szabadfogás) megküzdjön az akció- és egyben világranglistás pontokért.

Fritsch Róbert a BOK-csarnokban már Eb-címet ünnepelhetett Forrás:MAGYAR BIRKOZO SZOVETSEG ROTH TAMAS GEZA/Roth Tamas Geza

A színvonalat jelzi, hogy a sportági nagyhatalmak közül csupán Japán és Örményország hiányzik majd. Várhatóan négy olimpiai bajnokot, három amerikai szabadfogású klasszist, David Taylort (86 kg), Kyle Snydert (97 kg) és Gable Stevesont (125 kg), valamint a török óriást, Taha Akgült (125 kg), összesen húsz olimpiai dobogóst, és nem kevesebb, mint huszonhat vb-aranyérmest láthatunk vendégül.

Lévai Zoltán emelése ellen általában nincs ellenszer Forrás: MAGYAR BIRKOZO SZOVETSEG ROTH TAMAS GEZA/Roth Tamas Geza

Magyar színekben is több kiválóság indulása várható, így például az egyaránt Európa-bajnok Fritsch Róbertnek ( kf, 72 kg), Takács Istvánnak (kf, 87 kg), Muszukajev Iszmailnak (szf, 65 kg), a vb- és Eb-ezüstérmes Lévai Zoltánnak (kf, 77 kg), valamint öccsének, a vb- és Eb-bronzérmes Lévai Tamásnak (kf, 97 kg) is lehet majd szurkolni. A kötöttfogású 87 és 97 kilóban különösen parázs csaták várhatók, hiszen Takács a vb-bronzérmes Losonczi Dáviddal, Lévai Tamás pedig a vb-ezüstérmes, olimpiai 5. Szőke Alexszel válogatózik az olimpiai kvalifikációs vb-indulásért.

Takács István idén Zágrábban örülhetett Eb-aranynak Forrás: MAGYAR BIRKOZO SZOVETSEG ROTH TAMAS GEZA/Roth Tamas Geza

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen a kaposvári U15-ös Európa-bajnokság után néhány nappal rendezi meg ezt rangos felnőtt viadalt, amely két legenda, s egyben a Nemzet Sportolója tiszteletére a Polyák Imre–Varga János-emlékverseny nevet viseli.

Muszukajev Iszmail (balra) 2022-ben Európa-bajnok lett BOK-csarnokban Forrás: MAGYAR BIRKOZO SZOVETSEG ROTH TAMAS GEZA/Roth Tamas Geza

A programot július 13-án, csütörtökön hét szabadfogású súlycsoport (57, 65, 74, 86, 92, 97 és 125 kg) képviselői kezdik, 14-én a 61, 70 és 79 kilósok mellett jönnek az 50, 53, 57, 62 és 68 kg-os hölgyek, 15-én a női 55, 59, 65, 72 és 76 kg mellett a kötöttfogású 55, 60, 63 kilósok csatáznak, 16-án, vasárnap pedig hét kötöttfogású kategória (67, 72, 77, 82, 87, 97, 130 kg) zárja a sort a BOK-csarnokban. A belépés ingyenes!