Remek állapotban várják a magyar kézisek a vb legfontosabb meccsét

handball Horizontal
Hungary's players celebrate their win during the 2021 World Men's Handball Championship between Group I teams Hungary and Brazil at the New Capital Sports Hall in the Egyptian capital Cairo on January 21, 2021. (Photo by Khaled Elfiqi / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatottra rendkívül fontos mérkőzés vár szerda este 20.30-tól. A magyar csapat a világbajnokságon eddig veretlen Franciaország ellen lép pályára a torna negyeddöntőjében. A válogatott már teljesítette a vb előtt kitűzött célt, azaz bekerült a legjobb nyolcba, de az eddigi teljesítményét elnézve a franciák ellen is összejöhet a bravúr, és vele együtt az elődöntőbe jutás is Egyiptomban.

Két remek formában lévő csapat csatáját hozhatja a szerda esti negyeddöntő a világbajnokságon. A magyarok a csoportküzdelmeket veretlenül, hibátlan mérleggel zárták, még a nagy rivális Németországot is sikerült legyőzni egy hihetetlen végjátékkal 29-28-ra. A középdöntőbe így négy ponttal került a válogatott, ahol először a rendkívül kellemetlen ellenfélnek számító Brazíliát verte 29-23-ra, többek között a torna egyik legjobb beállósának tartott Bánhidi Bence öt góljának is köszönhetően.

A brazilok után a kiváló erőt képviselő lengyelek következtek, ahol már az utolsó, spanyolok elleni középdöntős meccs előtt a negyeddöntőbe jutás volt a tét.

A magyar csapat pedig fantasztikus játékkal, a mérkőzést végig kontroll alatt tartva végül 30-26-ra győzött. A teljes igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a meccs alatt volt nyolcgólos magyar előny is, Lékai Máté pedig ezen a találkozón remekül teljesítve nyolc gólt is szerzett.

Az utolsó középdöntős mérkőzésen aztán már a biztos továbbjutás tudatában többen is pihenőt kaptak a spanyolok ellen.

Mikler, Lékai, Bánhidi vagy éppen Sipos sem szerepelt a kezdőben,

a szövetségi kapitány elsősorban a cserejátékosoknak adott bizonyítási lehetőséget a meccsen.

Az Európa-bajnoki címvédő spanyolok már tizenkét góllal is vezettek a mérkőzésen, de a második félidő második felére összeszedte magát a magyar csapat és végül 36-28-ra maradt alul. Ezzel a vereséggel a középdöntős csoport második helyéről került a magyar válogatott a negyeddöntőbe, ahol a hibátlan mérleggel álló Franciaországgal csaphat össze.

Lékai Máténak (jobb oldalon) fontos szerepe lehet a franciák ellen is. Forrás: MTI/EPA/Pool/Háled El-Fiki

A nagy meccsre készülve Gulyás István szövetségi kapitány elmondta, hogy sikeresen megérkeztek már kedden reggel az új szálláshelyükre, és már aznap edzettek is egyet.

A spanyolok ellen kimaradt játékosok jó állapotban vannak, ami azért is remek hír, mert a franciák három nap pihenő után csapnak majd össze a magyarokkal. Ráadásul „édes teherként" fogják fel a játékosok ezt a mérkőzést, így nincs különösebb nyomás a fiúkon a franciák elleni meccs kapcsán.

Nagy László csapatmenedzser azt is elmondta, hogy nemcsak azért pihentettek több meghatározó játékost a spanyolok ellen, hogy rákészüljenek a negyeddöntőre, hanem azért is, hogy a szakmát tovább építsék. Erre azért volt szükség, mert így megnézhették azokat az embereket is, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak, ezért nem arról volt szó, hogy feladták volna a spanyolok elleni meccset.

A franciák elleni találkozó kapcsán Nagy László kiemelte, hogy mindenképpen figyelniük kell majd arra, hogy a támadásokban gyorsan elszórt labdákból kapott gyors gólok számát lehetőleg a minimumra kell csökkenteni.

Valamint védekezésben, főleg középen nagyon masszívnak kell majd lenniük, mert a franciák veszélyesek közelről és távolról egyaránt.

Ráadásul a széleken is roppant erős és rutinos az ellenfél.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) honlapja gyűjtötte össze a szerda esti ellenfélről a legfontosabb információkat.

A 20 fős francia keretben mindössze öt olyan játékos van, akik nem BL- vagy EKL-csapatban kézilabdáznak.

Jól mutatja az ellenfél erejét, hogy a Desbonnet helyére beugró Wesley Pardin - a PAUC Handball kapusa - a norvégok elleni első csoportmérkőzésen 45%-os hatékonysággal hárította a skandináv lövéseket a 28-24-re megnyert találkozón.

Kentin Mahé és Luc Abalo révén magyar kötődés is van a két csapat között, hiszen előbbi a Telekom Veszprém játékosa, míg utóbbi Máthé Dominik csapattársa az Elverum együttesében.

A két csapat egymás elleni mérlege a magyaroknak kedvez, eddig 38 találkozóból 19 alkalommal győzött a magyar válogatott, háromszor végződtek döntetlennel és 16-szor francia sikerrel az összecsapások. Legutóbb 2016-ban egy felkészülési mérkőzésen lépett egymás ellen pályára a két válogatott, akkor a touloni találkozót a franciák nyerték. Az utolsó világversenyen született egymás elleni eredmény még 2012-ből van, akkor a szerbiai Európa-bajnokság csoportmérkőzésén 26-23-ra a magyar válogatott nyert.

A 20.30-kor kezdődő Magyarország-Franciaország férfi kézilabda világbajnoki negyeddöntőt az Origo élőben közvetíti.