Vágólapra másolva!
A 28. nőikosárlabda-Európa-bajnokság mezőnye áttette székhelyét Le Mans-ba. A csoportmérkőzések helyszínéről Gravelines-ből és Orleans-ból érkezett 12 együttes mindegyike helyosztót játszik, csak éppen a legjobb nyolc közé jutott együttesek reménykedve, míg a többiek reményvesztve. A negyeddöntőben ma játsszák a Magyarország-Spanyolország találkozót is 15.30-as kezdettel.

A kontinensvetélkedőn mieink meccse előtt orosz-jugoszláv, utánunk francia-szlovák, majd este litván-lengyel mérkőzések döntenek a négy közé jutásról. A vesztesek pedig még harcba szállhatnak a vb-szereplést jelentő ötödik helyért. A négy közé jutásért Magyarország ellenfele Spanyolország lesz, a szerdán késő este a csoportelsőségért lejátszott francia-spanyol mérkőzés egészen nyílt volt. Még belegondolni is rossz, hogy spanyol siker esetén a mieink ellenfele Franciaország lett volna. Bár ahogyan Rátgéber László fogalmazott, a legerősebbnek tűnő franciák is megbotolhatnak egyszer, s ez az egyenes kieséses rendszerben már végzetes lehet. A szövetségi kapitány egyébként ígéretet kapott kollégájától, Zoran Kovacictól, hogy videofelvételeket láthat az ellenfél játékáról. A jugoszláv tréner cserébe arról érdeklődött, hogyan nyertek a magyarok az oroszok ellen. "Négy ponttal, 65-61-re" - válaszolt Rátgéber, mire nagy káromkodás volt a válasz...

A spanyoloknak remek külső soruk van, nem kevésbé meghatározó a játékuk, mint nálunk a pécsi hátvédeknek, s temperamentumos, erőszakos kosárlabdát játszanak. Nem vár könnyű mérkőzés a mieinkre, s ezt Bodnár Péter, az Eb-n sípoló magyar játékvezető is megerősítette. Egy cseh bíró társaságában ő vezette ugyanis a francia-spanyol mérkőzést, és állítja, az ibériaiak nem gyengébbek a házigazdáknál. S persze könnyebb egy meccsel a négy közé jutni, mint esetleges vereség esetén még kétszer pályára lépni az ötödik helyért, ami már jó eredménynek számít.

Ennek tudatában utasította vissza Rátgéber László Bartha Ferencnek, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnökének gesztusát: a szövetség első embere pezsgős vacsorát ígért a csapatnak a nyolc közé jutás esetén, de a kapitány stílszerűen azzal hárította el a meghívást, hogy ráérnek még jóllakni. Ami azt illeti, anyagiakban sem jelentene végállomást a nyolc közé jutás. Az eddigi eredményért 3 millió forintot osztanak szét az együttes játékosai között, a reális célnak tekinthető ötödik helyért 5 millió járna. Ha a lehetőségek maximumát nézzük, akkor az Eb-arany alig tíz nap alatt milliomossá tehetné a lányokat. Az első hely ugyanis 12 milliót ér. Maradjunk annyiban, a spanyolok ellen kevesebbel is beérnénk. Mondjuk egy egypontos győzelemmel.

Thury Gábor (Le Mans)

Korábban:

Rátgéber bízik a négy közé jutásban