Kanada legnagyobb olajtermelője felé közelít a pusztító erdőtűz

Vágólapra másolva!
Mintegy hatezer embert kellett már kitelepíteni a kanadai Alberta tartományban lévő Fort McMurray külvárosaiból a gyorsan terjedő erdőtűz miatt, amely az ország legnagyobb olajhomoklelőhelyét is veszélyezteti - közölték kedden a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról lapunk is beszámolt, minden idők legsúlyosabb erdőtüzei tombolnak Kanadában. A kanadai erdőtüzek füstje miatt kritikussá vált a levegő minősége több környező államban is.

A száraz időjárás és erős szél miatt sebesen elharapódzó tűz a múlt hét végén közelítette meg Alberta városát, a hivatalos közlés szerint kedden mintegy 7,5 kilométerre lehetett tőle - írja a Reuters.

A tűz nemcsak a lakott települést fenyegeti, de Kanada olajtermelését is, mivel Fort McMurray az ország olajhomok-bányászatának központja.

 

A kanadai erdőtüzek füstje miatt kritikussá vált a levegő minősége.
Fotó: AFP / Alberta Wildfire Service

A France24 hírportál szerint 2016-ban a pusztító erdőtüzek miatt a környékről 90 ezer lakost kellett evakuálni, és több mint napi egymillió hordó olaj kitermelését kellett leállítani. Lakosok ezrei soha nem tértek vissza a városba.
Az albertai hatóságok szerint az erdőtűz már mintegy 20 940 hektárra terjed ki.

Fort McMurray négy elővárosa, Abasand, Beacon Hill, Prairie Creek és Grayling lakosságának kedden délután négy óráig kellett elhagynia otthonát.

 A város többi részén élők közül is sokan indulásra készek, vagy már el is hagyták lakhelyüket.
A város illetékesei elmondták, hogy 2016 óta alaposabban felkészültek az erdőtüzek elleni küzdelemre, 250-300 tűzoltó áll rendelkezésre, hogy megvédje az épületeket, és mivel akkor a város körüli erdők leégtek, a mostani tüzet kevesebb éghető anyag táplálja.

Kanada olajhomokipara naponta mintegy 3,3 millió hordónyi nyersolajat termel ki, ami az ország olajtermelésének kétharmadát jelenti.

A Fort McMurray 150 kilométeres körzetében több nagy olajtársaságnak vannak telepei, és sok munkásuk él a városban.
Az Albertával szomszédos Brit Columbia tartományban az erdőtüzek szintén lakott települést fenyegettek, Fort Nelson mintegy 3000 lakosát telepítették ki elővigyázatosságból, de a tűz végül irányt változtatott, és nem érte el a várost - közölték kedden a helyi hatóságok.

Alig néhány napja Brit Columbia tartomány északkeleti részén a hatóságok a lakóhelyük azonnali elhagyására szólították fel az ott élőket az erdőtüzek gyors terjedése miatt.

Attól tartanak, hogy a tavalyihoz hasonló pusztítást végeznek majd az erdőtüzek. 2023-ban Kanada történetének legpusztítóbb erdőtűz-szezonját élte át: az országban több mint 15 millió hektár terület égett le, és mintegy 230 ezer embert kellett evakuálni a fenyegető lángok miatt.