Korlátozás nélkül zajlik ma a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia Brüsszelben

Natcon brüsszel
Rendőrök vonultak ki a helyszínre a végzéssel
Fotó: X
Vágólapra másolva!
Éjszaka a belga bíróság hatályon kívül helyezte a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) megtartását tiltó polgármesteri határozatot, a rendezvény korlátozás nélkül folytatódhat Brüsszelben - közölte Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója az MTI-vel szerdán.
Vágólapra másolva!

A főigazgató emlékeztetett, a konferenciának otthont adó brüsszeli kerület, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, Emir Kir kedden délben végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására. 

brüsszel, konzervatív
Rendőrök a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó épület előtt Brüsszelben 2024. április 16-án
Fotó: MTI/AP/Sylvain Plazy 

Felidézte, előző nap a kerületi polgármester "a közbiztonság garantálása érdekében" adott ki végzést a rendezvény betiltásáról. A polgármester az X-en közzétett üzenetében azt írta: Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben nem látják szívesen a rendezvényt.

Szalai Zoltán elmondta, a szervezők a bécsi központú jogvédő szervezet (ADF) segítségével a végzést megtámadták, az ügyben eljáró bíróság este tíz órára tárgyalást írt ki, majd éjfél után meghozta a polgármesteri határozat megsemmisítéséről szóló döntését.

Emlékeztetett, a konferencia jelenlegi helyszíne a harmadik, ugyanis Brüsszel főváros, valamint Etterbeek polgármestere már korábban közbenjárt, hogy a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia ne valósulhasson meg.

Szalai Zoltán megemlítette: Alexander De Croo belga miniszterelnök a közösségi oldalán kedd este közzétett üzenetében elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a kerületi polgármester intézkedését.

A bécsi központú jogvédő szervezet honlapján a bíróság döntését "a véleménynyilvánítás szabadsága győzelmének" nevezte.