Halálos baleset - megrázta az áram a férfit az építkezésen, és a mélybe zuhant Berettyóújfaluban

Vágólapra másolva!
Egy férfi egy építkezésen dolgozott, mikor főnökétől azt az utasítást kapta, hogy aznap a magasban dolgozzon, azonban az nem vette figyelembe, hogy az épületből rengeteg vezeték lóg a falból, ráadásul védőfelszerelést sem biztosított a férfinak. A munkást egy hatalmas áramütés érte, amitől a magasból a mélybe zuhant. A férfi olyan súlyosan megsérült, hogy a baleset után néhány nappal meghalt.
Vágólapra másolva!

2019. július 17-én egy férfi egy berettyóújfalui társasház építkezésénél segédmunkásként dolgozott. A főnöke az építést végző cég felelős műszaki vezetője volt, aki az építésztechnikáért felelt, az ő feladatai közé tartozott, hogy kiossza a feladatokat az ott dolgozók között. Majd a munkavégzést is ő maga ellenőrizte. 

A társasház előtt egy villanyvezeték 40 centire lógott az épület falától, egy másik vezeték pedig 70 centire volt az épülő ház második szintjének plafonjától. A férfi ezekhez közel 6 méteres magasságban végzett kőműves munkát. Az emeleti korlátokat mérte egy alumínium vízmértékkel úgy, hogy semmilyen védőfelszerelést nem használt, tehát nem volt biztosítva leesés ellen. 

A segédmunkást a mérések közben az egyik kilógó vezeték olyan durván megrázta, hogy elvesztette az egyensúlyát és lezuhant a 6 méter magas állványról a járdára. Emiatt életveszélyes sérülései lettek. A súlyos fejsérülése miatt pedig 2019. július 21-én meghalt. 

A bíróság ezután megállapította, hogy a biztonságos munkavégzést a férfi főnökének kellett volna biztosítani. 

A kép illusztráció!
Fotó:  Pixabay 

Dr. Kiss László elmondta, a baleset elsődleges oka az volt, hogy az utcai vezeték olyan közel volt a férfihoz, ami miatt elérhette az áram alatt lévő kábeleket. Hozzátette ez elkerülhető lett volna, ha áramtalanítják a belógó vezetékeket, és a főnöke biztosít számára megfelelő védőfelszerelést. 

Mivel abban a magasságban, ahol a férfi dolgozott csak leesési védelem biztosítással lehet munkát végezni.

Ennek ellenőrzése a férfi főnökének a dolga lett volna, azonban ezt nem tette meg, ezért az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a felelős műszaki vezető ellen, akit 2024. május 6-án bűnösnek találtak és egy év fogházbüntetésre ítéltek, amit 2 év próbaidőre felfüggesztettek. Mivel az ügyészség és a férfi ügyvédje is tudomásul vették az ítéletet, ezért az jogerős. 

Kedden két munkás ragadt a romok alatt egy madridi házomlást követően. Egy épületet újította fel, mikor az épület egyik felső emeletének födémrésze szakadt le. A szemtanúk beszámolói szerint a nyolctonnás betonlap maga alá temette a két embert. Egy harmadik munkás is megsérült a balesetben, őt lábtöréssel, zúzódásokkal szállították kórházba. Állapota súlyos, de nem életveszélyes.