Vágólapra másolva!
A korábbi F1-es világbajnok Jacques Villeneuve szerint a Red Bulltól távozó Adrian Newey döntésének semmi köze nincs a versenyzéshez és a pályán elért eredményekhez.

Szerdán érkezett a hivatalos megerősítés, miszerint Adrian Newey 2025-ben elhagyja a Red Bull csapatát. Az osztrák istállót 2006 óta erősítő főtervező az F1-es pályafutása során eddig 12 konstruktőri és 13 egyéni világbajnoki címet szerzett, ám az még nem dőlt el, melyik csapatnál folytatja karrierjét. A Ferrarival, a Mercedesszel és az Aston Martinnal is szóba hozott 65 éves mérnök viszonya megromolhatott a szezon előtt botrányba keveredett Christian Horner csapatfőnökkel, ám a pontos okra még nem derült fény.

Red Bull
Adrian Newey viszonya megromolhatott Christian Hornerrel
Fotó: AFP (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)

Villeneuve szerint Newey távozása várható volt

A korábbi F1-es világbajnok Jacques Villeneuve szerint is a csapatnál lévő belső viszályok miatt döntött a távozás mellett Newey. "Érthető, hogy elhagyja a Red Bullt. Túl sok minden történik, aminek semmi köze nincs a versenyzéshez. 

Ez egy véget nem érő tortúra, amely nem akar eltűnni. Valaki folyamatosan olajat önt a tűzre, és az, hogy minden futamot megnyernek, nem elég az eloltásához.

Hiába mennek jól a dolgok, az emberek akkor is tudnak problémákat találni" - mondta kanadai versenyző, aki 1997-ben lett a Forma-1 világbajnoka.

Villeneuve szerint Newey mindig maga köré gyűjti a megfelelő embereket és nagyon jó vezető, a szaktudása pedig garancia a győzelemre. "Ő egy látnok. Bár nyerhetsz nélküle is, szóval nem ő jelenti a választ mindenre, de jobb, ha veled van, mint ha ellened lenne, hiszen már oly sok éve ő a legjobb" - tette hozzá a kanadai, aki szerint a címvédő Red Bull korábbi tulajdonosának, Dietrich Mateschitznek a 2022-es halála és az azt követő belső viszályok vezettek Newey döntéséhez.

"Dietrich fogta a gyeplőt. Ő tartotta össze az egészet. A piramis viszont leomlott a Red Bullnál, így megkezdődtek a belső viszályok. Még olyan emberek is belekeverednek, akiknek kívülállónak kéne lenniük, ami fura. Igazi hógolyóeffektus indult be, többen is mozgatják a szálakat. 

Ráadásul túl személyessé vált az egész, ami őrületes. Miért nem lehet ezt zárt ajtók mögött lerendezni?

- idézte a motorsport.com a korábbi világbajnok gondolatait.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek