Élő:
Vágólapra másolva!
Thaiföld szeretne Forma-1-es futamot rendezni - erősítette meg Szretta Tavizin miniszterelnök, miután találkozott Stefano Domenicalival, az F1 elnök-vezérigazgatójával.

"Thaiföldnek megvan az az adottsága, hogy képes legyen fogadni a Forma-1-et Bangkokban" - írta X (korábban Twitter) oldalán a bangkoki egyeztetést követően az ázsiai ország miniszterelnöke. A kormányfő hozzátette: ha ez megvalósulna, nagyszerű emlékekkel távozhatnának a sorozat résztvevői, mert az ország rendelkezik a szükséges potenciállal, képességgel és a thaiföldiek vendégszeretőek.

A helyi sajtó egy szóvivőre hivatkozva arról számolt be, hogy utcai versenyt terveznek a régi városrészben, írja az MTI.

Az F1 folyamatosan bővül, az idei versenynaptárban már 24 futam szerepel, de további növekedés is elképzelhető.

A Forma-1 már csak azért is érdekes lehet a thaiföldieknek, mert a williamses Alexander Albon révén van versenyzőjük a sorozatban. De a Forma-1 iránti lázat is növelheti az országban, hogy a sorozat jelenleg legsikeresebb csapata, a Red Bull Racing többségi tulajdonosa egy thaiföldi üzleti csoport. Alighanem éppen ez adott most lendületet a kezdeményezésnek. 

A sorozat számára pedig a több mint félmillió négyzetkilométeres, és közel 70 millió lakosú ország jelenthet eddig kiaknázatlan piacot,

 ahol a helyi rajongók mellett az országban évente megforduló több tízmillió turista is a versenyek potenciális nézője lehet.

A thaiföldi terv egyébként korántsem új keletű: ország már több mint tíz évvel ezelőtt, 2013-ban felkérte az Apex nevű céget, hogy készítse el egy, az FIA szabályainak megfelelő bangkoki utcai versenypálya terveit. A tervhez nem csak magának a pályának a nyomvonala tartozik, de arra is születtek elképzelések, hogy miként lehet a megoldani a Forma-1 óriási logisztikai igényeinek megfelelni, illetve, hogy az egyébként is nagyon zsúfolt városban hogy lehet megfelelő körülmények között, biztonságosan mozgatni, irányítani a versenyhétvége egy-egy napjának adott esetben akár 100-200 ezer nézőjét.

Az idei szezon a Forma-1 történetének leghosszabbja lesz a maga 24 futamával, és az új helyszínek felvétele alighanem régiek kiseprűzésével járna. Több nagy hagyományokkal bíró európai pálya jövője is veszélyben van, kérdéses a belgiumi Spa Francorchamps, de még a legelső F1-es nagydíjnak otthont adó Silverston sorsa is. Thaiföldön kívül is akad ugyanis jelentkező rendezésre, legutóbb Zanzibár jelentkezett egy mesés helyszínnel, és Dél-Afrika neve is időről időre előkerül.

A 2024-es Forma-1-es szezon május első hétvégéjén, a sprintfutamos Miami Nagydíjjal folytatódik. Öt versenyhétvége után a 110 pontos Max Verstappen 25 ponttal vezeti az összetettet a csapattárs Sergio Pérez előtt, a harmadik és negyedik helyen pedig a két Ferrari áll, Charles Leclerc 76, Carlos Sainz 69 ponttal.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek: