Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Japán Nagydíj második szabadedzése kifejezetten furcsára sikeredett, összesen tizenhárom pilóta gurult ki a pályára, ami nemcsak az esőnek volt köszönhető, hanem egy új szabálynak is, amely egyelőre nem aratott túl nagy sikert a pilóták körében.

Nem először fordult elő az F1-ben, hogy a megérkező eső a garázsban tartotta a versenyzőket, a Japán Nagydíjon a teljes mezőny produkált 71 kört a második szabadedzésen. Több pilótát is felháborított az eset, mondván, nincs elég gumi az ilyen helyzetekhez, ezért meg van kötve a kezük.

Az új szabály miatt dühöngenek Hamiltonék

"Sajnálom a szurkolókat, hogy nem láttak minket körözni. Remélem, találunk megoldást az ilyen körülményekre, mert nem ez az első alkalom, hogy ilyesmi történik, és nem is az utolsó lesz" - méltatlankodott a mercedeses George Russell. Csapattársa, Lewis Hamilton is dühöngött, a hétszeres világbajnok az új gumikiosztási szabályt bírálta élesen. 

Kár, hogy nem mentünk az edzésen. Változtattak a gumiszabályokon, ezért senki sem ment ki, és nem ment köztes gumikon, aminek semmi értelme

- hangzott Hamilton kritikája.

Mercedes, George Russell
A Mercedes pilótáit felháborítja az új F1-es szabály
Fotó: AFP (Photo by Toshifumi KITAMURA / AFP)

Az új szabály bevezetésével az esős menetek számának növelése lett volna a cél, ugyanis korábban a a mezőny tagjai kaptak 4 köztes esőgumit és 2 extrém esőgumit a hétvégére, a pénteki esős szabadedzések esetén viszont a folytatásra kiosztottak nekik egy extra szett köztes gumit arra az esetre, ha pénteken használtak egy ilyen garnitúrát.

Az idei szezonban az eddigihez képest több gumijuk van: köztesből 5, extrémből 3 szett, ám a pénteki esős gyakorlások esetén a Pirelli már nem ad plusz gumikat. 

Ezzel azt érték el, hogy a csapatok spórolni kezdtek, ami abból a szempontból érthető, hogy vasárnap a futamon lehet esély a csapadékra.

Az m4sport.hu megírta, hogy a gyártó jelezte, nyitottak a szabályok újragondolására és egyeztetni fognak az FIA-val az esetleges módosításokat illetően.

Ezt a szabályváltozást az összes csapat megszavazta az FIA-val és az F1-el. Egyeztetni fogunk erről az FIA-val és a csapatokkal, hogy találjunk megoldást

számukra ahhoz, hogy körözzenek a szabadedzésen. Ez nem a mi döntésünk, de a következő hetekben téma lesz" - mondta a Pirelli vezető mérnöke, Simone Berra.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek