Vágólapra másolva!
A német F1-Insider értesülése szerint a Forma-1-es Red Bull Racing még a mai napon bejelentheti Adrian Newey távozását.

A német lap azt írja, hogy az energiaitalos csapat egy közleményt fog kiadni, amelyben megerősíti majd a kiváló mérnök távozását. Ezt az információt egy Neweyhoz közeli forrásoktól tudta meg az az F1-Insider a mérnök választott otthonából, Dél-Afrikából. 

A közlemény állítólag a szakítás feltételeire is kitér majd. A brit mérnök állítólag megegyezett a Red Bull-lal, hogy hamarabb kiléphet a szerződéséből, amely 2025 végéig szól.

Mindez azt jelentené, hogy Newey már hamarabb munkába állhatna a potenciális új munkaadójánál és hozzájárulhatna a 2026-os autójuk fejlesztéséhez, amelyet teljesen új szabályok szerint terveznek majd. A múltban ez volt a brit mérnök specialitása, hiszen a Red Bull két domináns Forma-1-es korszaka előtt mindig volt egy komoly szabályváltozás a száguldó cirkuszban. 

F1 Saudi Arabian Grand Prix 2024
Newey távozásával sokak szerint véget érhet a Red Bull dominanciája
Fotó: NurPhoto via AFP

Mint ismert, 2026-ban lesz esedékes a Forma-1 aerodinamikai szabályváltozása. Az új autók negyven százalékkal kevesebb leszorítóerőt generálnak majd, a szélességük 200-ról 190 centiméterre csökken. Ezzel párhuzamosan a tengelytávból is faragnak, 360 helyett 340 centiméter lesz az új elvárás. A változtatásoktól azt várják, hogy több lesz majd az előzés. 

Newey távozásával egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a csapatfőnök Christian Horner zaklatási botránya miatt a szétesés fenyegeti a csapatot. 

Horner ellen márciusban indult belső vizsgálat egy női alkalmazottal szembeni hatalommal való visszaélés miatt, de a csapatfőnököt felmentették. Az eset mély nyomot hagyott Adrian Newey-ban is, ugyanis a szóban forgó alkalmazott Newey asszisztense is volt a Red Bull Technology-nál. 

Newey távozása a Red Bull dominanciájának végét jelentheti. A háromszoros világbajnok Max Verstappent is egyre többször hozzák szóba Mercedesszel, akik állítólag készek évi 150 millió dolláros szerződést kínálni a holland pilótának.

A 2024-es Forma-1-es szezon május első hétvégéjén, a sprintfutamos Miami Nagydíjjal folytatódik. Öt versenyhétvége után a 110 pontos Max Verstappen 25 ponttal vezeti az összetettet a Red Bull-os csapattárs Sergio Pérez előtt, a harmadik és negyedik helyen pedig a két Ferrari áll, Charles Leclerc 76, Carlos Sainz 69 ponttal.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.