Vágólapra másolva!
A brazil Felipe Massának elege lett abból, hogy békés úton nem sikerült rendezni azt az ügyet, amely a 2008-as egyéni világbajnoki cím sorsát érinti. A pilóta most bíróságon keresi az igazát, a vádlottak között ott van a sportág korábbi ura és parancsolója, Bernie Ecclestone is.

A brazil Felipe Massa továbbra is úgy gondolja, hogy Lewis Hamilton első világbajnoki címe csalással született meg 2008-ban. Ez az ügy régóta húzódik, s akik azt hiszik, hogy nyugvópontra jutott, alaposan tévednek. Massa hétfőn pert indított a Forma-1, annak irányító testülete, az FIA és a sportág egykori legfőbb vezetője, Bernie Ecclestone ellen a londoni legfelsőbb bíróságon. 

Felipe Massa pert indított
Fotó: AFP / Photo by PRAKASH SINGH / AFP

Massa még mindig úgy gondolja, hogy a 2008-as egyéni világbajnoki cím őt illeti meg. 16 évvel ezelőtt a brit Lewis Hamilton az összetett pontversenyben egy ponttal előzte meg Massát. 2008-ban Bernie Ecclestone és az FIA akkori elnöke, Max Mosley már az idény vége előtt tudott a szingapúri nagydíjon megesett botrányról. Eszerint a Renault-s Nelson Piquet szándékosan vágta falnak az autóját, miután a csapat vezetése erre felszólította. 

Az így létrejött biztonsági autós fázis miatt végül Piquet csapattársa, Fernando Alonso nyerte a futamot, Massa pedig részben egy rossz bokszkiállásnak köszönhetően elbukta a győzelmet, és mint később kiderült, ezáltal a vb-címet is Lewis Hamiltonnal szemben.

A 2008-as szingapúri GP-n Nelson Piquet Jr. szándékosan okozott balestet
Foto:  AFP PHOTO/ROSLAN RAHMAN (Photo by ROSLAN RAHMAN / AFP)

Massa tehát 2024. március 11-én keresetet nyújtott be a londoni Legfelsőbb Bíróságon. A brazil pilóta ügyvédei így nyilatkoztak: "Massa úr annak megállapítását kéri, hogy az FIA szándékosan megsértette az előírásait, mivel nem vizsgálta ki azonnal Nelson Piquet Jr. balesetét a 2008-as Szingapúri Nagydíjon. 

Ha a FIA megfelelően járt volna el, Massa úr megnyerte volna a világbajnokságot abban az évben. Massa úr kártérítést is kér ajelentős anyagi veszteség miatt, amelyben Ecclestone úr és FOM is közreműködött. 

A békés megoldásra irányuló kísérletek nem jártak sikerrel, így Massa úrnak nem maradt más választása, mint jogi eljárást kezdeményezni.”

Bármi is lesz az ítélet, azt Bernie Ecclestone elfogadja
Fotó: Forrás: AFP

Az ügyben hétfőn Bernie Ecclestone is megszólalt: "Helyesnek tartom a per elindítását. 

Majd egy angol bíró eldönti, hogy mi a helyes és mi a helytelen ebben az ügyben. Nem tudok mit mondani az eredményről és arról, hogy mi lesz.

De bármi is lesz az ítélet, azt elfogadom."

Kapcsolódó cikkek: