Vágólapra másolva!
A McLaren brit pilótája, Lando Norris a Forma–1-es Szaúd-arábiai Nagydíj rajtjánál a felvételek alapján egyértelműen korábban indult a kelleténél, mégsem kapott büntetést. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a verseny után megindokolta a döntését.

„A felügyelők áttekintették a helymeghatározási rendszer adatait és a videókat, és megállapították, hogy a felvétel valóban azt mutatja, hogy a 4-es autó megmozdult, mielőtt a rajtjelet megadták volna [kialudtak a lámpák]. Az FIA által jóváhagyott és 

az autóra szerelt transzponder azonban nem jelezte a kiugrást. 

A Forma-1 Sportszabályzatának 48.1 cikkének a) pontja egyértelműen kimondja, hogy a transzponder adatai alapján kell eldönteni, hogy volt-e kiugrás vagy sem, márpedig az nem jelzett ilyet. Az adott körülmények között tehát nem következett további intézkedés" – áll az FIA hivatalos dokumentumában.

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj 2024, rajt
Norris végül a kiugrása ellenére sem nyert pozíciót a rajtnál
Fotó: Giuseppe CACACE / AFP

Lando Norris végül a nyolcadik helyen fejezte be a Szaúd-arábiai Nagydíjat, miután a McLaren kockáztatott azzal, hogy nem cserélt kereket a brit pilóta kocsiján a korai biztonsági autós fázis alatt, csak a futam hajrájában.

Kapcsolódó cikkek