Vágólapra másolva!
Azzal, hogy eldőlt, Lewis Hamilton a Ferrarihoz igazol 2025-ben, beindultak a találgatások, hogy ki veheti majd át a Mercedes megüresedett ülését. A csapat korábbi világbajnoka, Nico Rosberg is szóba került, a német ex-pilóta viszont tiszta vizet öntött a pohárba.

Lewis Hamilton utolsó évére készül a Mercedes Forma-1-es csapatánál, majd 2025-től a Ferrari pilótája lesz. A szaksajtónak természetesen nem is kellett több, egyből beindultak a találgatások a hétszeres brit világbajnok lehetséges utódjával kapcsolatban. Többek között Sebastian Vettel, Fernando Alonso és Nico Rosberg neve is felmerült, mint a 103-szoros futamgyőztes brit lehetséges utódja, azonban utóbbi határozottan cáfolta ezeket híreket, ugyanis egyáltalán nem tervezi a visszatérést az F1-be.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton utolsó szezonjára készül a Mercedesnél
Fotó: AFP/Lars Baron 

A Süddeutsche Zeitung készített interjút a Mercedes korábbi versenyzőjével, aki 2016-ban éppen Hamiltont legyőzve nyert világbajnoki címet, amit követően aztán váratlanul be is jelentette visszavonulását. A német napilap arról faggatta Roserget, hogy elgondolkodott-e a visszatérésén és átvenné-e korábbi csapattárs, Lewis Hamilton helyét a Mercedesnél.

A felvetés azért is tűnhet abszurdnak, mivel Rosberg nyolc éve nem versenyzett, vagyis ennyi kihagyás után már fizikális állapota miatt is valószínűtlen, hogy újra versenyképes lehetne az F1-ben, ráadásul Hamiltonhoz hasonlóan ő is idén tölti be 39. életévét.

F1, Nico Rosberg
Nico Rosberg nem akar visszatérni a Forma-1-be
Fotó: NurPhoto via AFP

"Ennek vége, nem tervezek visszatérni.

 Nagy tisztelettel vagyok a veszély iránt, de egyszerűen nem tudnám csak úgy megtenni. Egy egész éven át kellene intenzíven készülnöm előtte, és az agyamat is vissza kellene rá szoktatni. Egy autóversenyzőnek csúcssebesség mellett is szupergyorsan és precízen kell reagálnia, a hosszú távollét alatt pedig elveszítettem ezt a képességem. Az izmok pedig szintén hatalmas terhelésnek vannak kitéve azáltal, hogy komoly centrifugális erőhatárok mellett kell tartanunk a kormányt" – mondta Rosberg a Süddeutsche Zeitung című német lapnak.

Hosszú kihagyás után is vissza lehet térni az F1-be

Nem új keletű, hogy nyolc, vagy annál több évnyi kihagyás után visszatértek versenyzők a száguldó cirkuszba, bár meglehetősen ritka, hiszen mindössze öt ilyen eset történt korábban. Legutóbb kilenc év elteltével lehetett ott a rajtrácson 2019-ben, Luca Badoer pedig 10 év után térhetett vissza rövid időre Felipe Massa 2009-es balesete után. A rekordot egyébként a holland Jan Lammers tartja, akinek az 1982-es zandvoorti és 1992-es szuzukai rajtja között tíz év és közel négy hónap telt el.