Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Christian Horner elárulta, maga az FIA hívta fel a figyelmüket arra, hogy a továbbfejlesztett Aston Martin meglehetősen hasonlít a Red Bull autójára. A bikások csapatfőnöke bűncselekményre gyanakszik, és saját belső vizsgálatuk mellett a szövetségtől is cselekvést vár az ügyben.

Ahogyan azt előre tudni lehetett, szinte mindegyik istálló komoly fejlesztésekkel készült a Spanyol Nagydíjra, de nem túlzás azt mondani, hogy az Aston Martin újításai több figyelmet kaptak, mint az összes többi istállóé együttvéve. Ennek oka, hogy az AMR22-es jelenlegi formájában meglehetősen hasonlít a Red Bullra, és ez az energiaitalosoknál igencsak kiverte a biztosítékot.

A Red Bullra meglehetősen hasonlító Aston Martin miatt hangos az F1-es paddock

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az FIA már korábban jóváhagyta a silverstone-iak fejlesztéseit, vagyis a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy véli, hogy nem történt szabálytalan másolás. Christian Horner elmondta, hogy ők is ebből a forrásból értesültek a dologról pár nappal korábban.

Végső soron az utánzás a hízelgés legjobb formája

– nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak. –Nem véletlen, hogy volt néhány emberünk, aki a tél folyamán [vagy] az idény elején a Red Bulltól az Aston Martinhoz igazolt. Az FIA a hét elején felhívta rá a figyelmünket, mondván, hogy »van egy autó, amely feltűnően hasonlít a tiétekre, kaphatnánk egy listát a tőletek távozó személyekről, hogy hova mentek?« Ennek köszönhetően természetesen azonnal megszólalt a vészcsengő.”

A Forma-1-ben természetesen bevett szokás a másolás, és teljes mértékben nem is lehetne betiltani, hiszen a csapatok mérnökei látják az ellenfelek autóját. Más módon azonban már közel sem szabályos a művelet, és ezt Horner is leszögezte.

Ami megengedett, azt az egész paddockban látjuk: az emberek csapatról csapatra vándorolnak, és amit fejben tartanak, az tisztességes, az az ő tudásuk – magyarázta a brit szakember. –

Ami nem korrekt, és teljesen elfogadhatatlan, az az, ha megtörtént a szellemi tulajdon átruházása.”

Ahogyan Horner is utalt rá korábban, az utóbbi időszakban jó néhány alkalmazottjuk szerződött az Aston Martinhoz, többek között az aerodinamikai részleg korábbi vezetője, Dan Fallows is. Ő azonban túlságosan későn állt munkába ahhoz, hogy bármilyen ráhatása legyen a mostani fejlesztésekre. A Red Bull csapatfőnöke emellett azt is kizárta, hogy autójukat pusztán a látottak alapján másolták le, mivel szerinte a munka jóval korábban megkezdődött, annál, hogy ez lehetséges legyen. Hozzátette, hogy ha beigazolódik a gyanú, akkor nagyon súlyos esettel állnak szemben.

Horner elmondta, hogy belső vizsgálatot indítanak az ügyben, de az FIA-ra is számítanak Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

„Nem fogom elárulni, hogy pontosan hol tartunk bizonyos személyekkel, de ez bűncselekmény lenne – szögezte le. – Egy csapatot a szellemi tulajdon éltet, ebbe fektetünk be több millió fontot, és nem szeretnénk, ha ez egy rivális szervezetnél csak úgy felbukkanna, különben akár el is adhatnánk az aerodinamikai [elemeinket].”

Ami a következő lépést illeti, Horner elmondta, hogy belső vizsgálatra készülnek, ám itt nem állnának meg. A brit szakember ugyanis úgy véli, az FIA-nak kötelessége részt venni a szálak kibogozásában.

Megvan a saját szoftvervédelmünk, és pontosan tudjuk, hogy mely szoftvereket nézik meg, és honnan irányítják azokat

– válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Azonban úgy gondolom, hogy ez a szabályozó testület, az FIA dolga, mert nekik van hozzáférésük. Nagyon is számítunk rájuk, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem került sor szellemi tulajdon átadására, és nem történt visszaélés. Az ő feladatuk, hogy ezt felügyeljék.”

Felmerül a kérdés, hogy a szövetség mit tehet azok után, hogy jóváhagyta az Aston Martin fejlesztéseit. Horner erre úgy reagált, hogy „ha bármilyen, bűncselekményre utaló bizonyíték kerülne napvilágra, az már más ügy lenne”.

Mindent egy helyen az Eb-ről