Később rendezhetik meg a Magyar Nagydíjat

Forma-1, Magyar Nagydíj, szombat, időmérő, Vettel, Ferrari
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 03: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF90 on track during qualifying for the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 03, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A sajtó birtokába jutott versenynaptár-tervezet az eddigieknél pontosabb képet nyújt arról, hogy miként nézhet ki az idei Forma-1-es szezon. Több elhalasztott versenyt megrendezhetnek az idén, de olyan futam is akad, amelyik annak ellenére nem szerepel benne, hogy eredetileg is csak szeptemberben futnák le.

Folyamatosak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy miként nézhet ki az idei, koronavírus-járvány által megcsonkított Forma-1-es versenynaptár. Az F1 vezetése a hét elején közzétett egy tervezetet, ami pontos dátumokat nem tartalmazott, Chase Carey elnök-vezérigazgató csupán Ausztriát nevezte meg konkrétumként, utána arról beszélt, hogy melyik hónapokban melyik földrészen fognak versenyezni.

A Grandprix.com értesülései szerint azonban egy meg nem nevezett csapat bizonyos médiumoknak egy ennél konkrétabb tervezetet is elküldött, amiből már több minden kiderül, a Magyar Nagydíj például nem az eredeti, augusztus 2-i időpontban szerepel benne.

Ha júliusban elrajtol a szezon, azt minden bizonnyal Ausztriában teszi Forrás: AFP/Erwin Scheriau

Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy július elején, Ausztriában rajtolhat el a szezon, ahol akár dupla futamot is tarthatnak, utána pedig nagy valószínűséggel a silverstone-i Brit Nagydíj következik.

A versenynaptár-tervezet 19 futamot tartalmaz, köztük az elhalasztott vietnámi, bakui, barcelonai és kínai versennyel, a Holland és a Szingapúri Nagydíj azonban nincs benne.

Utóbbi hiánya azért is érdekes, mert eredetileg is csak szeptemberben kerülne rá sor. Természetesen fontos hangsúlyozni, hogy csak tervezetről van szó, hiszen szerepel a versenyek között az augusztus végi Belga, és a szeptember eleji Olasz Nagydíj is. Ezeket a futamokat a jelenlegi állás szeirnt korántsem biztos, hogy meg tudják rendezni, noha mindkét promóter úgy készül, hogy lesz verseny.

– nyilatkozta Melchior Watelet, a verseny promótere az RTBF-nek. Eközben Angelo Sticchi Damiani, az Olasz Autóklub elnöke a Formula Passionnek adott nyilatkozatában elmondta: üdvözölné, ha Monza mellett Imola vagy Mugello is rendezne az idén futamot, így két nagydíj lehetne Olaszországban. Előbbi egyébként már be is jelentkezett beugrónak.

Eltolhatják a Magyar Nagydíjat? Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A tervezet az ausztriai dupla futammal kezdődik, utána Angliában szintén dupla futam következne, az év végén pedig még egy ilyen esemény szerepel benne Bahreinben. A Magyar Nagydíjat egyfutamos eseményként jelöli meg,

ami azonban ennél sokkal érdekesebb, hogy augusztus 2-a helyett augusztus 23-i dátummal teszi mindezt.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint eldőlt, hogy kizárólag zártkapus verseny lehet az idén a Hungaroringen, noha egy esetleges augusztus végi dátum már a kormány által a tömegrendezvényekre vonatkozó augusztus 15-i tiltás utánra esne.