21 szabálytalanság, amit Hamilton nem követhet el

Forma-1, Magyar Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton races during the free practice session ahead of the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring circuit in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 23, 2016. / AFP PHOTO / FERENC ISZA
Vágólapra másolva!
A Mercedes pilótája a nyári szünet előtt átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben, de nem nyugodhat meg, mert motorcsere miatt szinte biztosan megbüntetik, és a figyelmeztetések miatt is érik a hátra sorolás. Ha okosan csinálja, minimalizálhatja a visszaesést.

Tartogat még izgalmakat az F1-es világbajnoki címért zajló csata, hiszen Lewis Hamilton megnyugtató előnye még könnyen elfogyhat, a Belga Nagydíjon vagy az Olasz Nagydíjon várható motorcsere miatti büntetés miatt. A háromszoros világbajnok autójába legalább egy, de az is lehet, hogy egy hétvégén egymás után két új erőforrást is be kell majd szerelni, így a mezőny végére kerülhet a rajtnál.

Ez azonban még nem minden, mert Hamilton kisebb szabálytalanságok miatt – Carlos Sainzhoz hasonlóan – az idén már két figyelmeztetést összeszedett, és egy harmadik automatikusan tízhelyes rajtbüntetést eredményezne. A Mercedes ettől már a Német Nagydíjon is tartott, és a következő 9 futamon még bárhol hiba csúszhat a brit pilóta szereplésébe.

A pályaelhagyásokkal is vigyáznia kell Forrás: AFP/Ferenc Isza

Az F1 Fanatic blog kigyűjtötte, hogy a figyelmeztetések 2011-es bevezetése óta 68 alkalommal, összesen 21 különböző kihágás miatt osztottak ki megrovásokat a versenyzőknek. Amennyiben Hamilton ezek egyikét (ismét) elköveti, garantálható, hogy automatikusan rajtbüntetést kap, és az sem kizárt, hogy eddig példa nélküli szabálysértésért is megrovást kapjon.

  1. Baleset vagy veszélyes helyzet okozása
  2. Áthajtás a záróvonalon a bokszutca bejáratánál
  3. Veszélyes vezetés
  4. Utasítás után a mérlegelés elmulasztása
  5. Veszélyesnek tartott vezetés a bokszutcában
  6. Szükségtelenül lassú közlekedés
  7. Nem biztonságos állapotban lévő autóval való közlekedés
  8. Nem késlekedés nélküli behajtás a parc fermébe
  9. Ellenfél feltartása (edzéseken)
  10. Autó elhagyása a kormány visszahelyezése nélkül
  11. Áthajtás a piros lámpán a bokszutca végén
  12. Pályaelhagyás
  13. Nem megfelelő visszatérés a pályára
  14. Veszélyes előzés a bokszutcában
  15. Rajtgyakorlat a bokszutca gyors sávjában
  16. Tolatás a bokszutcában
  17. Gyorshajtás Safety Car vagy Virtuális Safety Car fázis alatt
  18. Megállás a pályán másik versenyző felvétele céljából a parc fermébe való visszatérés előtt
  19. Boksz veszélyes elhagyása
  20. Visszatérés a pályára a sportbírók engedélye nélkül
  21. Nem elégséges lassítás a sárga zászlók alatt

A fenti listából néhány figyelmeztetés kifejezetten könnyen összeszedhető, mert nincs konszenzus a pályaelhagyások és a sárga zászlók megítélésével kapcsolatban, és figyelmetlenség esetén a mérlegelés is könnyen elmulasztható, így

nem lenne meglepő, ha Hamilton a maradék 9 futamon beleszaladna egy újabb megrovásba.

Megoldható azonban a veszteség minimalizálása is: egy apró taktikai szabálytalansággal Hamilton megkaphatná a harmadik figyelmeztetését, és még azon a hétvégén letölthetné a motorcserével kapcsolatos büntetéseit is, így bár kénytelen lenne a mezőny végéről rajtolni, egy csapásra tiszta lappal folytathatná a világbajnoki címért zajló küzdelmet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!