Vágólapra másolva!
Prostot viszonylag hamar utolérheti a győzelmi ranglistán, de Schumacher eredményeit egyelőre utánozhatatlannak tartja. Szerinte a honfitársának nehezebb dolga volt az első ferraris szezonjában.

Sebastian Vettel a Szingapúri Nagydíjon aratott sikerével pályafutása 42. futamgyőzelmét ünnepelhette, és ezzel Ayrton Sennát megelőzve az örökranglista 3. helyére lépett előre. Nem csoda, hogy a verseny után néhány újságíró arról faggatta, célba veszi-e honfitársa, Michael Schumacher rekordjait, aki szinte minden tekintetben a statisztikák élén áll.

Vettel azonban úgy véli, egyelőre nem lenne sok értelme összehasonlítani kettejük eredményeit, hiszen Schumacher óriási előnnyel vezeti a listákat. Győzelemből például több mint kétszer annyit gyűjtött be, mint eddig Vettel, hiszen 91 alkalommal haladt át elsőként a célvonalon. Vettel számára a reális cél a rangsor második helyén álló Alain Prost utolérése lehet, ő 51-szer nyert.

„Prost talán tényleg látótávolságban van, de Michael statisztikái nevetségesek" – mondta Vettel, aki számára a hétszeres világbajnok eredményei egyelőre „utánozhatatlannak" tűnnek. „Bármilyen szempontból próbálnak minket összehasonlítani, nagyon messze van tőlem: a győzelmek, a pole pozíciók, a leggyorsabb körök számában, igazából mindenben."

„Ha a pályafutásunkat a 23 kanyarból álló szingapúri pályához hasonlítjuk, azt is mondhatnánk, hogy én az első kanyarban járok, Michael pedig a 23.-ban" – magyarázta Vettel, akinek elméletileg lehet esélye Schumacher rekordjainak megdöntésére, hiszen 28 évesen sikeresebbnek mondhatja magát, mint Schumacher ennyi idősen. Ő 31 évesen érte utol Sennát a győzelmek számában, és abban az évben a harmadik világbajnoki címét szerezte meg.

Vettel szerint a statisztikák nem túl fontosak Forrás: AFP

Vettel azonban hozzátette, rossz úton járna, ha a rekordok kedvéért versenyezne. „Akár el is felejthetjük a statisztikákat. Az a legfontosabb, hogy élvezzük az életet, és ha ezért még fizetést is kapunk, az egyszerűen csodálatos" - mondta. „Úgy érzem, az én pályafutásom nagyon szerencsésen alakult. Többé-kevésbé mindig versenyképes autóm és csapatom volt. Ha ez a jövőben is így lesz, nagyon szerencsés leszek."

Vettelnek egyébként a verseny után maga Prost is gratulált egy Twitter üzenetben. „Gratulálok Sébastien, már látlak a visszapillantó tükrömben” - írta a francia, aki 2001-ben Schumachernek is gratulált, amikor a német megszerezte az 52. futamgyőzelmét, és letaszította őt a lista éléről.

Könnyebb dolga van

Vettelt idén különösen gyakran hasonlítják Schumacherhez, hiszen az első ferraris idényükben mindketten kulcsszerepet játszottak a gyengélkedő olasz istálló feltámasztásában. Schumacher 1996-ban három versenyt nyert meg, és jelenleg Vettel is ennyinél tart idén, de szerinte a hétszeres bajnoknak nehezebb dolga volt az idény uraló Williamsek ellen.

„Szerintem nem lehet összehasonlítani a két idényt" – vélekedett. „Ha őszinte akarok lenni, azt kell mondanom, hogy neki akkoriban sokkal rosszabb autója volt. Ez is azt mutatja, milyen nagyszerű versenyző volt."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!