Vágólapra másolva!
Ez Bernie Ecclestone véleménye, aki szerint a gyári csapatok csak magukkal törődnek. Akár a bíróságon is megküzdene a Ferrarival.

Bernie Ecclestone szerint tönkreteheti a Forma-1-et, hogy a mezőny két gyári csapata, a Mercedes és a Ferrari nemcsak a pályán, hanem azon kívül is uralja a sportot. Ecclestone az utóbbi időben többször is ellentétbe került a gyártókkal, legutóbb például azért, amiért megakadályozták az olcsóbb, alternatív motorformula 2017-es bevezetését. A 85 éves üzletember szerint ez is annak a jele volt, hogy a gyártók csak a saját érdekeikkel törődnek, miközben a sport egyre rosszabb helyzetbe kerül.

Ecclestone szerint ráadásul a Ferrari és a Mercedes tiltakozása valójában csak az utóbbi istállót juttatja jobb helyzetbe. „Igazából egyetlen csapatnak segítünk, mert a Ferrarinak szinte mintegy, hogy milyen motort gyártanak. A Mercedes profitál ebből" – nyilatkozta a BBC-nek.

„Előfordulhat, hogy egy motorgyártó miatt tönkretesszük az F1-et – egy olyan gyártó miatt, amely a számára kedvező időpontban úgyis ki fog szállni, ahogy a BMW és a Toyota is tette" - jelentette ki Ecclestone. „Mi megpróbáljuk megmenteni a sportot, de ezek az emberek csak a saját érdekeiket veszik figyelembe."

A gyártók nem csak a pályán irányítják az F1-et Forrás: AFP

Ecclestone-t és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökét, Jean Todtot nemrég felhatalmazták arra, hogy az F1 irányítását illetően is változásokat javasoljanak. A csapatoknak azonban ez sem tetszett, a Ferrari egy FIA-nak írt levélben rá is mutatott, hogy bármilyen változtatással az istállók és az F1 vezérei közötti szerződés megszegését kockáztathatják. A Motorsport.com úgy tudja, a 27 tagot számláló Motorsport Világtanácsból a Ferrari volt az egyetlen, amely a felhatalmazás ellen szavazott.

Nem kell törődni a csapatokkal

Ecclestone azonban azt ígéri, továbbra is harcolni fog a gyári csapatok ellen, hiszen elengedhetetlennek tartja, hogy változtassanak a Forma-1 jelenlegi helyzetén. „Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy figyelmen kívül hagyjuk a Ferrari véleményét. Előre kell haladnunk, nekik pedig meg kell mondanunk, hogy választhatnak – elhagyhatják a sportot, vagy bíróságra is vihetik az ügyet" – jelentette ki. „Ha tényleg a bíróságnak kell döntenie, szerintem simán nyernénk."

Az F1 nagyura szerint a csapatok akarata ellen is muszáj változtatni a szabályokon, különben a sport még több rajongót veszíthet el. „Rengeteg dolgot tehetnénk, és meg is kellene tennünk őket, hogy az F1-et visszavezessük a helyes útra. Elvégre mi egy show-t nyújtunk" – mondta. „Az a feladatunk, hogy szórakoztassuk a közönséget – nem pedig azért, hogy egy Mercedes-show keretében reklámozzuk az autóikat, vagy a Ferrarikat."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!