Hat hét börtönre ítélték az F1-es versenyt megzavaró férfit

Forma-1, Jenson Button, McLaren Honda, Szingapúri Nagydíj
Marina Bay Circuit, Singapore. Sunday 20 September 2015. World Copyright: Steven Tee/LAT Photographic. ref: Digital Image _L4R1698
Vágólapra másolva!
Akár hat hónap börtönt is kaphatott volna a Szingapúri Nagydíj alatt a pályára besétáló brit férfi, de végül hat hetes elzárással megúszta a bíró szerint „önző és vakmerő” tettét.

Besétált a pályára, majd keresztben átfutott az úttesten a szeptember végén rendezett Szingapúri Nagydíjon a brit állampolgárságú Yogvitam Pravin Dhokia, ezzel a sportfelügyelőket a Safety Car beküldésére kényszerítette, míg a hatóságot elfogták a renitens turistát. A 27 esztendős férfit letartóztatták, és mivel az óvadékot nem tudta kifizetni, előzetesbe is került.

Az eljárás során felmerült, hogy a szigorú szingapúri törvények miatt akár hat hónapos börtönbüntetést is kaphatott volna, de a bíró végül enyhébb döntést hozott, és hathetes elzárást osztott ki a bűnét beismerő Dhokiának. A férfi tettét több csapatfőnök is aggasztónak nevezte, a futamot megnyerő Sebastian Vettel pedig „őrültnek” tartotta a szurkolót, akit a saját szemével is látott a pályán átrohanni.

A szingapúri Straits Times szerint az ügyész 8-12 hetes büntetést kért, de Dhokia ügyvédje szerint hat hét is elegendő védence számára. Azt is elárulta, hogy Dhokia életében először járt külföldön, és az úticélja Vietnám volt. A korábban vámügyi ügyintézőként dolgozó férfi többféle gyógyszert is szedett, köztük malária, asztma, ekcéma ellen, és lázas is volt. Az ügyvéd elmondta, Dhokia azért ment be a pályára, hogy jobban lásson, ez rossz helyzetértékelésének és a gyógyszerek hatásának következménye.

A brit tette az idén már a második alkalom volt, hogy egy rajongó megzavarta a pályán zajló eseményeket. A Kínai Nagydíj egyik szabadedzésén egy szurkoló a célegyenesen keresztben átfutva próbált bejutni a bokszutcába, mert állítása szerint azt hitte, hogy a jegye az autók vezetésére is feljogosítja. A kínai hatóságok őt is előállították az akció után.

Az F1-es futamok ilyen jellegű megzavarása életveszélyes az elkövetők és a pilóták számára is, hiszen az autók tempója bizonyos pontokon akár a 360 km/órás sebességet is meghaladja. Ennek megfelelően ritka, hogy valaki így próbálja felhívni magára a figyelmet, de két eset azért elhíresült: 2000-ben a régi Hockenheimringen egy elbocsátott gyári munkás protestált, 2003-ban pedig a Brit Nagydíjat zavarta meg egy hittérítő.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!