Vágólapra másolva!
Az FIA elnöke szerint néhány istálló ellenállása miatt nem lehet bevezetni hatékonyabb költségcsökkentési megoldásokat. Elismeri, hogy több csapat túlélése is veszélyben van, ezért szerinte mindenképpen szükség van az új alakulatokra.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt egyetért azokkal, akik szerint drasztikusabb szabálymódosításokra lenne szükség a hatékonyabb költségcsökkentés érdekében. A csapatok a héten elfogadtak néhány javaslatot – csökkentik például a tesztnapok számát és a szélcsatornában zajló munka idejét -, de a Saubert irányító Monisha Kaltenborn szerint ez lényegében nem változtat majd a pénzügyi gondokkal küszködő istállók helyzetén.

Todt elismeri, hogy hatásosabb módszerekre lenne szükség, az összes istálló egyetértése nélkül azonban nagyon nehéz új szabályokat bevezetni. „Néhány csapat folyamatosan ellenáll a változásoknak” – nyilatkozta a francia a Salzburger Nachrichtennek. Elmondta, ő olyan elképzeléseket vázolt fel, amelyek minden csapatnak kedveztek volna, de a javaslatai ellenállásba ütköztek. Todt bevallotta, hogy számottevő költségcsökkentést elérni nehezebb, mint ahogy azt az elnöksége elején gondolta.

Todt a lehető legjobb kompromisszum megtalálására törekszik Forrás: Ferrari

„Tisztában vagyok vele, hogy teljes egyetértést soha nem fogunk elérni” –mondta. „Ezért a legjobb kompromisszum megtalálására törekszem”

A következő idényre azonban még nem várhatóak jelentős változások, ami Todt szerint több kisebb csapatot is a csőd szélére sodorhat. „Lehet, hogy néhány istálló nem fog fennmaradni” – ismerte el.„Már gyakran láttunk hasonlót.”

Todt ennek ellenére van győződve arról, hogy a Forma-1 jelenleg stabilabb, mint az elmúlt években, amit az új csapatok esetleges érkezése is alátámaszthat. Gene Haas amerikai istállója a jelek szerint biztosan debütál majd 2016-ban, a Colin Kolles vezette Forza Rossa pedig még az FIA döntésére vár. Ha minden feltételnek megfelelnek, valószínűleg ők is megkapják a nevezési jogot, hiszen Todt szerint az FIA mindenképpen szeretne új csapatokat látni az F1-ben.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!