Vágólapra másolva!
Az arab országban továbbra is tartanak a kormányellenes tüntetések, egyre többen követelik a hétvégi nagydíj törlését. Ecclestone semmi okot nem lát erre.

Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is feszült belpolitikai helyzet uralkodik Bahreinben, a hétvégi Forma-1-es futam helyszínén. Noha a rendfenntartók és a kormányellenes tüntetők közötti összecsapások kevésbé gyakoriak, mint 2011-ben - amikor törölni is kellett a versenyt - és 2012-ben, a nagydíj időpontjához közeledve ismét növekedett az incidensek száma. A tüntetők hevesen ellenzik a Forma-1 bahreini szereplését, hiszen azt a kormány propaganda-akciójának tekintik, ráadásul elfogadhatatlannak tartják, hogy az ország ennyi pénzt költsön egy sporteseményre, miközben tömegek élnek nyomorban.

Az elmúlt napokban több összecsapás is történt Bahrein fővárosában, Manamában, a rendőrök több mint száz embert tartóztattak le. Hétfőn egy autóba rejtett bomba is felrobbant Manama üzleti negyedében, de senki sem sérült meg az incidens során. Az esetért a Február 14 elnevezésű, fiatalokból álló mozgalmi csoport vállalt felelősséget, akik elismerték, hogy a Forma-1 elleni tüntetés jegyében robbantottak.

Londonban egy bahreini demokráciáért küzdő, brit parlamenti képviselőkből álló bizottság szólította fel Bernie Ecclestone-t, hogy 2011-hez hasonlóan idén is törölje az arab futamot. "Szoros kapcsolat van a futam és a rezsim elnyomása között. A kormány az F1-et használja fel arra, hogy elhitesse, normális állapotok uralkodnak" - nyilatkozta a BBC-nek Andy Slaughter, a csoport elnöke.

Ecclestone viszont kijelentette, "semmi okot nem lát" az idei futam mellőzésére. Hozzátette, a tavalyi Bahreini Nagydíj idején mindkét féllel beszélt a helyzetről, de "nehéz volt eldönteni, kinek volt igaza." Szerinte a Forma-1-nek nincs sok köze az ország politikai helyzetéhez. "Nem akarjuk azt látni, hogy az emberek olyan dolgok miatt vitatkoznak és harcolnak, amiket mi nem is értünk - mert tényleg nem értjük. Néhányan mégis minket okolnak a problémákért" - idézi őt a BBC Sport.