Vágólapra másolva!
A Forma-1 nagyura reméli, hogy idén is zavartalan lesz a Bahreini Nagydíj, amelyet két éve törölni kellett, és tavaly is vészjósló előjelek szegélyezték a felvezetését. A Sauber csapatfőnöke megbízik a versenyek zöld utat adó Nemzetközi Automobil Szövetség döntésében.

Az arab világ felkelései Bahreint is érintették 2011-ben, és a feszült belügyi helyzet miatt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) akkor úgy döntött, nem rendezi meg a Forma-1-es versenyt az országban. Tavaly ugyan ismét voltak fenyegető előjelek, de különösebb gondok nélkül került sor a Bahreini Nagydíjra - a résztvevőket csupán annyi nyugtalanította, hogy a Force India és a Sauber kisbusza is tüntetők közé keveredett az egyik napon a pályáról visszamenet, és a közelükben Molotov-koktélt is robbantottak.

Mindazonáltal világos volt, hogy a tüntetők nem céltáblának használják a sportágat, amelynek jelenlétéve csak figyelmet szerettek volna kicsikarni.

Bernie Ecclestone már tavaly sem félt Bahreinbe utazni, és kijelentette: szeretne találkozni az ellenzékiek vezetőivel, hogy rendezzék az esetleges konfliktusokat. "Szívesen beszélek bárkivel, ahogy eddig is" - mondta a Reutersnek. "Nem akarunk zűrt. Nem akarjuk látni, hogy az emberek olyan dolgokon veszekednek és harcolnak, amelyeknek a hátterét nem értjük, hiszen tényleg nem értjük...Néhányan a mi hibánknak érzik, hogy problémák vannak."

2012-ben pánikhangulatot teremtettek az újságok azáltal, hogy nagy rendőrségi készültségről, erőszakos összecsapásokról, robbantásokról tudósítottak, de a Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn szerint már akkor sem volt vészes a helyzet.

"Tavaly talán megkérdőjelezhető volt a verseny előtti sajtóbeszámolók hitelessége, mivel egyáltalán nem volt olyan helyzet, hogy helytelennek kellett volna éreznünk az utazást" - nyilatkozta az Autosportnak. "Most ugyanaz a helyzet, mint tavaly. A sport irányítóinak, az FIA-nak és a kereskedelmi jogok birtokosának a felelőssége, hogy eldöntsék, megfelelők-e a körülmények a versenyzésre."

A Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley sem aggódik. "Idén nem várok semmilyen problémát" - közölte. "Talán közbejöhet valami, de az remélhetőleg nem lesz komoly, és nem a Force Indiával fog megtörténni."

Eddig nem sok rossz hír érkezett Bahreinből a Forma-1-es hétvége előtt, bár épp a minap érzeztek tudósítások újabb zavargásokról.