Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen Abu-Dzabiban elárulta, hogy egyetlen euró fizetést sem kapott egész évben. Ha nem oldódik meg a helyzet, kihagyhatja az utolsó két nagydíjat.

Akármennyire is próbálja a Lotus vezetősége elhitetni, hogy jó a viszonyuk Kimi Räikkönennel, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy komoly konfliktusról van szó. A versenyző eleve késve érkezett Abu-Dzabiba, és azonnal ki is borította a bilit: péntek délután az újságíróknak arról beszélt, hogy egyetlen euró fizetést sem kapott még idén a Lotustól. Korábban pont a fizetésével kapcsolatos problémákkal indokolta az idény végi távozását a csapattól.

Elmondása szerint az is megfordult a fejében, hogy kihagyja az egész versenyhétvégét. „Csak azért jöttem el, mert úgy tűnik, végre sikerült egyetértésre jutnunk bizonyos ügyeket illetően” – fogalmazott a finn.

Az Autosport kérdésére azonban elmondta, amennyiben nem oldódnak meg a problémák közte és a csapat között, kihagyhatja az utolsó két nagydíjat. „Élvezem a versenyzést, szeretek vezetni – de ennek egy nagy része az üzletről szól” – mutatott rá. „Valahol meg kell húzni a vonalat, és ha azt átlépik… az már tényleg nem az én hibám.”

Räikkönen szerint az Indiában közte és Alan Permane vezető versenymérnök között folyó durva rádióbeszélgetésnek nem volt nagy jelentőség, ez valójában csak a jégyhegy csúcsa. „Ez is része az egésznek. Ilyesminek nem szabadna történnie, mégis megtörtént. De igazából nem ez a probléma. Hanem az összes többi dolog, amelyek a végén összeadódnak” – mondta.

Räikkönen kis híján el sem ment Abu-Dzabiba Forrás: AFP

A karrierjét jövőre a Ferrarinál folytató versenyző azt nehezményezte leginkább, hogy mindezek után a csapat az ő hozzáállását bírálta nyilvánosan. „Nem túl jó érzés azt hallani, hogy nem vagy igazi csapatjátékos, és nem a csapat érdekeit tartod szem előtt – miközben egyetlen euró fizetést sem kaptál egész évben” – fogalmazott. Az Autosport értesülései szerint a Lotus 15 millió euróval tartozik a versenyzőnek.

Eric Boullier csapatfőnök a versenyző kifakadása után úgy nyilatkozott, az ügy Gerard Lopez csapattulajdonos kezében van. „Gerard és Kimi között folyik az egyezkedés, amibe nyilvánvalóan bevonták a részvényeseket és az anyacégeket is” - mondta.

A finn végül részt vett a szabadedzéseken Abu-Dzabiban, ahol egy 6. és egy 4. helyet szerzett. „Az autó rendben volt, szokásos pénteket teljesítetünk. A rövidebb tengelytáv itt beválni látszik, de nem tudtam közvetlenül összehasonlítani a hosszabbal, így nehéz megmondani, melyik a jobb” – értékelt a nap végén. Räikkönen azért váltott a rövidebb tengelytávú E21-re, mert a pár versennyel ezelőtt bevetett hosszabb verzió balanszával nem volt elégedett. Valószínűleg az időmérőn és a versenyen is kitart a döntése mellett.

A Lotus másik autóját vezető Romain Grosjean megnyerte az első edzést, este azonban csak a 12. helyen végzett egy műszaki hiba miatt. „Elég jó napunk volt, bár a második edzésen időt vesztettünk, amíg a fékeken dolgoztunk” – mondta a francia. „Egy kicsit vibrált is az autó, amire szintén kell vetnünk egy pillantást, de ez még nem a világ vége.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!