Vágólapra másolva!
A brit biztos benne, hogy a Mercedes nem nyer több futamot 2013-ban. Whitmarsh és Boullier szerint Vettel sikereiben a Red Bull pénzének is komoly szerepe van.

A pár hónappal ezelőtt még bajnoki esélyesként emlegetett Lewis Hamilton már azt is kizártnak tartja, hogy a Mercedesnek lesz esélye megnyerni a hátralévő négy futam valamelyikét. A brit az augusztus végi Belga Nagydíjon állhatott utoljára a dobogón, azóta egy kilencedik és két ötödik helyet sikerült szereznie. A legutóbbi futamon, Szuzukában pedig csak 8 körig jutott, miután a rajtnál megsérült az autója.

Sebastian Vettel időközben zsinórban öt győzelmet aratott, és Hamilton semmi esélyt nem lát arra, hogy a Mercedes a következő futamok valamelyikén legyőzze a Red Bullt. „Mi már nem is fejlesztjük az autónkat, a Red Bull pedig nagyon messze jár tőlünk” – nyilatkozta, amikor a győzelmi esélyeiről kérdezték. „Ez nem fog megtörténni. Erős pontszerző helyeket viszont begyűjthetünk, és szerintem a dobogóra is visszatérhetünk majd.”

Hamilton azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Vettel a hátralévő négy futamot mind megnyeri, és sorozatban kilenc győzelmével beállítja Alberto Ascari 60 éve fennálló rekordját. „Ha nem lesz műszaki problémája, akkor ez a legvalószínűbb” – vélekedett. „Még pénzt is tennék rá. Miért ne?”

Hamilton idén egyszer, a Magyar Nagydíjon tudott nyerni Forrás: AFP

Hamilton már csak abban bízik, hogy a Mercedes vissza tudja előzni a Ferrarit a konstruktőri bajnokság második helyéért zajló versenyben – jelenleg 10 pont a lemaradásuk –, és az őket 23 pontos hátránnyal követő Lotust is maguk mögött tudják tartani. „A Lotus gyorsult, de szerintem megküzdhettünk volna velük a dobogóért” – mondta a Japán Nagydíjról, ahol Romain Grosjean lett a harmadik. „Remélem, most már megszabadulunk a balszerencsénktől.”

Hamiltonhoz hasonlóan a Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier sem bízik már abban, hogy megfoghatják a Red Bullt a hátralévő versenyeken. Bár Japánban sokáig úgy tűnt, hogy Grosjeannak lehet esélye a győzelemre, Boullier viccelődve úgy nyilatkozott, hogy legközelebb „a téli teszteken” lesz esélyük az élen végezni.

Boullier egyénként egyetért Martin Whitmarsh hétvégi nyilatkozatával, amelyben a McLaren főnöke kijelentette, a Red Bull pénzügyi háttere „komoly tényező” Vettel sikereiben. „Szerintem a Red Bullhoz és a Ferrarihoz hasonló csapatok 250-300 millió eurót költhetnek egy évben” – mondta a Speed Weeknek. „A Marussia esetében talán 60 millióról beszélhetünk – egy versenyképes csapat viszont nem mehet 120 millió alá.”

A Mercedes korábbi sportigazgatója, Norbert Haug azonban nem hiszi, hogy Vettel a Red Bull költségvetése miatt a mezőny legeredményesebb versenyzője. „Egyértelműen ő a legjobb” – jelentette ki. „Ő dolgozik a legkeményebben, nem vesz részt politikai csatározásokban, és figyelmes a mérnökeivel.”

„Attól, hogy valakinek sok pénz áll a rendelkezésére, még nem kapja ajándékba a Forma-1-es világbajnoki címeket.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!