Vágólapra másolva!
A spanyol szerint az volt a legnagyobb probléma, hogy nem váltak be a fejlesztéseik. Japánban elérhetetlennek tartotta a negyediknél jobb helyezést, de Indiában javulást vár.

Fernando Alonso úgy véli, a 2013-as világbajnokságot nem a Sebastian Vettel győzelmével záruló elmúlt öt futamon vesztették el, hanem valójában már júliusban. A spanyolnak matematikailag ugyan még mindig van esélye a bajnok címre, de 4 futammal az idény vége előtt 90 pontra nőtt a hátránya, ezért Vettel jó eséllyel már a következő hétvégén, Indiában ünnepelhet.

Alonso szerint a Ferrari biztató idénykezdete után a Brit Nagydíj környékén érkezett el a fordulópont, amikor több fejlesztésük sem hozta meg a várt előrelépést, ráadásul a Pirelli is megváltoztatta a gumik szerkezetét. „Nem tudtunk alkalmazkodni az abroncsokhoz, és a fejlesztéseink sem a tervek szerint működtek” – mondta a spanyol. „Főleg a júliusi versenyeken történt az, hogy papíron jól működtek az új alkatrészeink, de a pályán már nem ez volt a helyzet.”

Bár Alonso megint elmondta, hogy az új abroncsok is hátráltatták őket, nem hibáztatja a Pirellit a Ferrari gyengébb formájáért. „Egyértelmű, hogy néhány csapat teljesítménye kicsit rosszabb lett, mások – például a Sauber – viszont javultak” – magyarázta. „De a Pirellinek tényleg változtatnia kellett, mert a gumik felrobbantak.”

Alonsónak már nincs reális esélye a bajnoki címre Forrás: AFP

„Nem azért módosították őket, hogy kedvezzenek valamelyik csapatnak” – tisztázta Alonso, aki az elmúlt időszakban többször is kritikusan nyilatkozott a Pirelliről. „Azért kellett megtenniük, hogy egyáltalán folytatódhasson a bajnokság. Ez ellen nem tehettünk semmit.”

A Ferrari teljesítménye az elmúlt két versenyen tovább romlott, Alonso még a dobogós helyezésektől is távol került. Koreában csak a 6. helyen tudott célba érni, Japánban pedig úgy lett 4., hogy esélye sem volt beleszólni a két Red Bull és Romain Grosjean küzdelmébe. Alonso szerint a Ferrari egyszerűen ennyire volt képes Japánban, az sem segített volna rajtuk, ha a nyolcadiknál jobb rajthelyről indulnak.

„A pole pozícióból is hiába rajtoltunk volna, hiszen az első három helyezett egész hétvégén gyorsabb volt nálunk, megérdemelten végeztek előttünk” – ismerte el a kétszeres világbajnok, aki most arra koncentrál, hogy a Ferrarinak segítse bebiztosítani a konstruktőri bajnokság második helyét. Az olaszok jelenleg 10 ponttal előzik meg a Japánban rossz hétvégét záró Mercedest.

„A konstruktőri bajnokság szempontjából javult a helyzetünk” – mondta. „Még négy versenyünk van arra, hogy megtartsuk vagy növeljük ezt a különbséget. Jelenleg csak 10 ponttal állunk a Mercedes előtt – ez nem elég, Indiában javulnunk kell.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!