Vágólapra másolva!
Az arab országban keményen bírálták a Forma-1 nagyurát, aki eredetileg megszavazta az elmaradt Bahreini Nagydíj pótlását, de a negatív visszhangok hatására négy nappal később lefújta a versenyt.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa, amelynek tagja Bernie Ecclestone is, a múlt pénteken egyhangúlag döntött a februárban kitört forradalom miatt elmaradt Bahreini Nagydíj októberi megrendezéséről. Ez azonban világszerte negatív visszhangot váltott ki, bár maguk a csapatok tartózkodtak a politikai tartalmú nyilatkozatoktól, és logisztikai akadályokkal magyarázták, hogy nem akarnak elutazni az arab országba.

Ecclestone ezért kedden, a BBC Sportnak már azt mondta: "Később remélhetőleg újra béke és nyugalom lesz, de a versenyt az idén természetesen nem rendezzük meg. A versenynaptárt nem lehet átszervezni a résztvevők hozzájárulása nélkül. Ez tény."

Ám ez a nyilatkozat nem csapódott le jól a bahreiniekben, akik már bíztak benne, hogy az F1 ellátogat hozzájuk. "Nagyon optimisták voltunk, miután a versenyt átütemezték októberre" - ismerte el Nabeel Kanoo, a helyi turisztikai kamara vezetője a Gulf Daily Newsnak. "Súlyos csapásnak érezzük, hogy mégsem lesz. Ez szégyenletes döntés, bűzlik a képmutatástól. Semmi okuk nem volt rá, hogy lefújják a nagydíjat."

"Az utolsó szó természetesen Mr. Ecclestone-é, de bármit mond is, mi továbblépünk. Akármi történik, nem fogja elvenni a kedvünket. Ismét hangsúlyoznunk kell, hogy teljes mellszélességgel a kormányunk mögött állunk, támogatjuk a kezdeményezését a nemzeti párbeszédről."

Alex Wilks, az Avaaz nevű emberi jogi szervezet kampányfőnöke ugyanakkor méltatta Ecclestone bejelentését, hozzátéve, hogy a Forma-1 szerinte is visszatérhet Bahreinbe, miután rendeződött a belpolitikai helyzet.

"Örömmel fogadtuk a hírt, miszerint a Bahreini Nagydíjat mégsem fogják megrendezni" - mondta. "Ez fantasztikus győzelem a bahreini emberek és az Avaaz sok száz tagja számára, akik a Forma-1 vezető személyiségeihez hasonlóan hevesen tiltakoztak a verseny ellen, kierőszakolva ezt a fontos visszavonulást."

A csapatok szövetsége, a FOTA kedden levélben közölte Ecclestone-nal, hogy nem támogatja a nagydíj pótlását. A Williams vezérigazgatója, Adam Parr ugyanakkor a Reutersnek megerősítette, hogy nem etikai kifogásokra, hanem utazási nehézségekre hivatkoztak.

"Számunkra nem az volt a kérdés, hogy illik-e megrendezni a futamot, hanem az, hogy a szezonnak ebben a szakaszában át lehet-e alakítani a versenynaptárt" - mondta Parr. "Az aggasztott minket, hogy a nézők, szponzorok és csapatok logisztikailag már megszervezték, hogy azon az október 30-ai hétvégén Indiába utaznak, erre hirtelen elénk tettek egy olyan naptárt, amelyben az a verseny december 11-ei dátummal szerepelt."