Vágólapra másolva!
A dél-afrikai Kyalamiban rendezték a tervezett GP Masters-sorozat bemutatóversenyét, amelyen 45 évesnél idősebb, egykori F1-es pilóták állhattak rajthoz. A premiert Nigel Mansell nyerte Emerson Fittipaldi előtt.

Ha minden az ötletgazdák tervei szerint alakul, jövőre hat futamból álló sorozatban mérhetik össze erejüket a 45 évesnél idősebb, egykori F1-es pilóták. A Grand Prix Masters névre keresztelt vetélkedés bemutatkozó versenyét vasárnap rendezték a dél-afrikai Kyalamiban, s a hetvenezres nézősereg kifejezetten jól szórakozott, hiszen az öregek legalább olyan színvonalas csatát vívtak, mint a mostani F1-esek.

Akik vállalták az indulást, teljesen egyforma, 650 lóerős együléses egyengépekkel meccselhettek, az első rajtkockából Nigel Mansell indult. A Professzor, a francia Alain Prost nem utazott el Dél-Afrikába, mert szerinte azzal, hogy nem vett részt a silverstone-i teszten, nagy hátrányba került a többiekkel szemben.

Mansellt, 1992 világbajnokát nem zavarta, hogy a négyszeres első nincs a mezőnyben, a harminckörös versenyt az első másodperctől az utolsóig vezette, a brazil Emerson Fittipaldival a nyakában, akit sehogy sem tudott lerázni. A célban négy tized volt a különbség a két versenyző között (az utolsó körben Fittipaldi mindent megpróbált), a harmadik Riccardo Patrését már húsz másodperces hátránnyal intették le.

"Hihetetlen volt!" - örömködött Mansell utóbb. "Próbáltam elszakadni Emersontól, de hiába, a kanyarokban nem volt elég tapadás, így végig ragadt rám. Óriási verseny volt, egyszerűen óriási. A végén majdnem megfogott, de túljártam az eszén."

"Nigel nem hibázott, ezzel alaposan megnehezítette a dolgom. Fantasztikus munkát végzett, megérdemelten nyert" - fogalmazott a jó hangulatú sajtótájékoztatón a '72-es és '74-es világbajnok Fittipaldi, akinek autója egyébként lefulladt a rajtrácson. Szerencséjére a GP Masters szabályai lehetővé teszik az előzést a bemelegítő körben, így visszafoglalhatta az időmérőn kiharcolt második helyét.

Forrás: EPA



GP Masters, Kyalami: