Vágólapra másolva!
A szezonnyitó, március 9-ei Ausztrál Nagydíj szervezői örülnek a Forma-1-ben életbe lépő szabályváltoztatásoknak, hiszen a gyakorlási lehetőség növelése fokozhatja a szurkolók érdeklődését is.

A pénteki, március 7-ei első időmérő edzés előtt ugyanis három csapat (Renault, Jordan-Ford, Minardi-Cosworth) két órán át tesztel legfeljebb három autóval, így egyszerre akár kilenc autó körözhet a pályán. "Ez azt jelenti, hogy a nézők a korábbinál hosszabb ideig láthatják a kocsikat, vagyis jobban kiszolgálják őket. Ez mindenképpen hasznos lesz" - vélekedett Steven Wright, az Albert Parkban sorra kerülő futam egyik legfőbb szervezője.

A Nemzetközi Automobil Szövetség december közepén döntött úgy, hogy a 2003-as Forma-1-es szezonban a pénteki időmérő edzések előtt kétórás tesztelésen is részt vehetnek a csapatok. Emiatt az újdonság iránt érdeklődő istállók a futamok közötti időszakokban csak tíz napig gyakorolhatnak, a többiek továbbra is korlátlanul próbálgathatják autóikat.

Változtatás lesz az időmérő edzés lebonyolításában is: az eddigi egy helyett két kvalifikációt rendeznek. A pilóták pénteken és szombaton egy-egy mért kört teljesítenek, s egyszerre csak egy autó tartózkodhat a pályán. A pénteki időmérőn a világbajnoki pontverseny sorrendjében követik egymást a versenyzők, majd szombaton a pénteki utolsó indul elsőnek, s a leggyorsabb zárja a sort. A vasárnapirajtsorrendet csak a második napi eredmények határozzák meg.