Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Belga Nagydíjon nyilvánosságra hozta a tervezett 2005-ös versenynaptárt. Ebben 19 futam szerepel, bemutatkozik a Török Nagydíj.

Nincs megállás a Forma-1-ben, a Belga Nagydíjon az FIA kihirdette a tervezett 2005-ös versenynaptárt. Első ránézésre több meglepetés is érheti a lelkes sportrajongót, például a korábbi híresztelések dacára maradt a San Marinó-i Nagydíj, az Európai GP "előretolódása" pedig tovább folytatódott. A török futam a Német és a Magyar Nagydíj közé ékelődött be, ennek köszönhetően Hockenheimbe kicsivel korábban kell utaznia a csapatoknak.

Noha az istállófőnököknek következő egyeztetésükön még bele kellene mennie a 18-ról 19 futamra történő bővítésbe, a kalendárium kiagyalója, Bernie Ecclestone már azon szorgoskodik, hogy 2006-ban húsz viadal legyen. Holott - ha végül mindenki rábólint - már így is négyszer fog előfordulni, hogy a csapatoknak egyik hétről a másikra kell új helyszínre költözniük. A Minardi-vezér Paul Stoddart szerint már a 18 futamos szezon is "gyilkos", alkalmazottai közel vannak a végkimerüléshez és a "kiégéshez". "Nagyon alaposan át kell gondolnunk, mi lesz jövőre" - mondta még Stoddart.

Ron Dennis, a McLaren első embere sem lelkendezett, szerinte semmi nem lesz attól olcsóbb, hogy csak egy hét szünet lesz egyes futamok között, ellenben a munkaerő alaposan nyomás alatt lesz. "Még a végén a családi életük is rámegy erre az egészre" - morfondírozott. Dennishez kapcsolódó hír még, hogy újfent azzal vádolta meg az FIA-t, kivételezik a Ferrarival. "Vegyünk egy példát: a Ferrari-motorok (már most) 1500 kilométert bírnak, a Mercedes-erőforrások olyan 500-at. Ha hirtelen születik egy olyan regula, amely szerint a jövőben két versenyt kell kibírnia a motoroknak, az egyértelműen annak az istállónak kedvez, amelyik már a szabály meghozatala pillanatában megfelel ennek a feltételnek."

A tervezett 2005-ös versenynaptár:
március 6. - Ausztrál Nagydíj
március 20. - Malajziai Nagydíj
április 3. - Bahreini Nagydíj
április 17. - San Marinó-i Nagydíj
április 24. - Európa Nagydíj
május 8. - Spanyol Nagydíj
május 22. - Monacói Nagydíj
június 5. - Kanadai Nagydíj
június 12. - Amerikai Nagydíj
június 26. - Francia Nagydíj
július 3. - Brit Nagydíj
július 17. - Német Nagydíj
július 31. - Török Nagydíj
augusztus 21. - Magyar Nagydíj
szeptember 4. - Belga Nagydíj
szeptember 11. - Olasz Nagydíj
szeptember 25. - Kínai Nagydíj
október 9. - Japán Nagydíj
október 23. - Brazil Nagydíj