Vágólapra másolva!
Radikális szabálymódosításokat vezetne be a 2008-as szezontól kezdve Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke. A cél: izgalmasabbá tenni a Forma-1-et.

Max Mosley nem viccel. Az FIA elnöke már korábban kijelentette, kívánatosnak tartja, hogy lelassuljon a Forma-1, valamint szívesen venné azt is, ha új csapatok kapcsolódnának be a száguldó cirkusz vérkeringésébe. A csapatvezetőkkel folytatott egyeztetések után most nyilvánosságra került egy levél, amelyben Mosley a 2008-ban bevezetendő szabálymódosítási terveit ismerteti.

Elsődleges cél, hogy a Forma-1 ismét népszerű legyen a szurkolók körében, akik az utóbbi időben kezdtek elfordulni a sportágtól. Hogy a terv teljesíthető legyen, élvezetesebbé kell tenni a versenyeket, Mosley ezt a következőképpen képzeli el: az eddigi, háromliteres V10-es motorok helyett csak 2,4 literes V8-asokat lehetne használni, s egy versenyhétvége helyett kettőt kellene kibírniuk. Hogy a vezetői képességek jobban kidomborodjanak, az automata sebességváltó, kipörgésgátló, valamint a kormányszervó használatát betiltanák.

Szintén jelentős változás, hogy a tervezet szerint 2008-tól nem lehetne kereket cserélni a futamok alatt (a tankolás továbbra sem lenne tilos), s a tartalék autó bevetésére sem lenne lehetőség. A mostani húsz helyett huszonnégy pilótát (ez az eddigi tíz helyett 12 csapatot jelent), ám csupán egy gumiszállítót látna szívesen az FIA, amely a kétnapos (május 4-5.) monacói konferencián tervezi megtárgyalni a (még számtalan technikai részletet tartalmazó) javaslatot a csapatvezetőkkel.