Vágólapra másolva!
Sokáig nem hallatott magáról Mika Häkkinen, a Forma-1 kétszeres világbajnoka, az F1 Racing című magazinnak ellenben most interjút adott. Ebben többek között elárulta, szerinte Michael Schumacher nem szerzi meg hetedik világbajnoki címét, na meg hogy Jenson Buttont alaposan túlértékeli a brit sajtó.

Az 1998-as és '99-es idény világbajnoka, Mika Häkkinen szerint csak egy Williams vagy egy McLaren vethet véget Michael Schumacher sikersorozatának. A visszavonult finn klasszis az F1 Racing című magazinnak nyilatkozott, s bizony alaposan kiosztotta pilótatársait. "Úgy vélem, Michael 2004-ben nem lesz világbajnok" - adta meg az alaphangot Häkkinen, aki '98-ban szoros csata után halászta el a vb-címet Schumacher orra elől.

"Ugyanakkor bármelyik mclarenes vagy williamses képes lehet erre - mindegyikük elég gyors, a tapasztalattal sincs gondjuk, bár igazából csak egyikük számít kiegyensúlyozottnak: Kimi Räikkönen." Häkkinen szerint Räikkönen jobb képességű pilóta, mint Fernando Alonso, akit sokan a sportág leendő nagy egyéniségének tartanak. "Nem hiszem, hogy Fernando megüti Kimi szintjét. Eddig semmi olyasmit nem láttam tőle, ami alapján méltán kiálthatnák ki nagy tehetségnek. Gyors, ez kétségtelen, de van olyan gyors, mint Kimi? Vagy mint Schumacher? Én nem vagyok benne biztos. Meg aztán csapattársával, Jarno Trullival tavaly döntetlenre végzett a kvalifikációs különversenyben: ha valóban gyors lenne, ennél azért jobb eredményt ért volna el."

Azért mások is megkapták a magukét: Häkkinen például úgy látja, Ralf Schumacher meglepően hullámzóan teljesít ahhoz képest, hogy már több mint száz versenyen állt rajthoz. "Többet kellene dolgoznia. Néha nagyon-nagyon jó, aztán a következő versenyen mechanikai problémák nélkül is csak öt pontot szerez. Egy szó mint száz, tavaly nem volt elég jó." Montoya megbízhatóságát Ralféhoz hasonlította, szerinte a kolumbiai néha túlságosan óvatos.

Jenson Button kapta talán a legtöbbet: Häkkinen szerint a brit média alaposan túlértékelte őt, amikor 2000-ben bemutatkozott a Williamsnél. "Négy éve berobbant a Forma-1-be, s a brit sajtó rögvest arról cikkezett, 'itt az új Senna'. Azt kell mondjam, ez nevetséges volt, mi alapján állították ezt az újságírók? Rendben, örültek, hogy ilyen óriási lehetőséghez jutott, csakhogy akkor kezdődtek a bajok, amikor Jenson elhitte, amit a lapokban olvasott. Csupán kezdő volt, nem pedig szupersztár, s nem biztos, hogy ezt idejében felfogta. Most már, úgy érzem, tisztában van vele, hol a helye, s kíváncsian várom, mire megy a BAR első embereként. Ötödik F1-es idénye következik, nincs több pardon!"

Mugellóban eközben folytatta az új Ferrari tesztelését Rubens Barrichello, a brazil 72 kört (ebből 15-öt a rövidített változaton) tett meg az aszfaltcsíkon. Legjobb ideje 1:21.270 volt, hétfőn folytatja a munkát.