Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone a Max című magazinnak adott interjújában úgy fogalmazott, a Forma-1-nek új piacokra kell betörnie. Az európai futamok veszélyben.

Könnyen lehet, hogy néhány év múlva búcsút inthetünk szeretett sporteseményünknek, a Forma-1-es Magyar Nagydíjnak. Persze, ez a lehetőség nemcsak bennünket fenyeget, az összes európai országnak számolnia kell vele. Bernie Ecclestone ugyanis új piacokat kíván meghódítani, s noha ez eddig is nyilvánvaló volt, most nyilvánosan is beszélt terveiről: a Max című magazinnak adott interjújában kijelentette, Európa már nem jelent alternatívát.

"Úgy gondolom, Európa - gazdaságilag nézve - tíz éven belül a harmadik világhoz fog tartozni. Amerika és Ázsia dominálnak majd, s legkésőbb addigra nekünk ott kell lennünk ezeken a kontinenseken" - mondta a 73 esztendős brit, aki a Forma-1-es birodalom 25 százalékát tartja a kezében. "Szponzoraink megkövetelik, hogy a növekvő piacokon szerepeljünk, Európa viszont nem ilyen."

Az ázsiai "hódítás" jegyében 2004-ben először rendeznek Bahreini, valamint Kínai Nagydíjat, s hamarosan Indiába is elzarándokolhat a cirkusz. Az Egyesült Államok 2000-ben már visszatért a vérkeringésbe, de hallani olyan híreket, melyek szerint Indianapolis mellett New York is otthont adna az egyik versenynek. A költözés Ecclestone szerint a költségek függvénye, de "előbb vagy utóbb" mindenképp megtörténik.

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke nem lelkesedik az ötletért, ezért szorgalmazza, hogy húsz legyen az évente maximálisan megrendezhető futamok száma. Így Európa pozíciója csak kicsit inogna meg, a csapatok anyagi helyzete viszont nagyon: már így is alig bírják erővel az állandó utazgatást, nem meglepő tehát, hogy kézzel-lábbal tiltakoznak a felvetés ellen.