Vágólapra másolva!
A Die Welt című német hetilap értesülései szerint Nick Heidfeld egyéves szerződést kötött a Forma-1-es Jordan-istállóval, míg a Guardian úgy tudja, hogy a Jaguar megegyezett az osztrák Christian Kliennel, szintén egy esztendőre.

Pénteken számoltunk be arról, hogy Eddie Jordan az e heti jerezi tesztelésen bizonyítási lehetőséget ad Nick Heidfeldnek, a Saubertől menesztett német pilótának. Többen már akkor valószínűsítették, hogy ennek szerződés lesz a vége, hivatalosan azonban senki nem nyilatkozott, csak Eddie Jordan nyilatkozatából lehetett következtetni erre.

Nos, a Die Welt című hetilap értesülései szerint Heidfeld egyéves megállapodást kötött a Jordannel, életbe azonban csak akkor lép, ha biztossá válik a gárda anyagi helyzete (tehát amolyan előszerződésnek tekinthető). A fizetés tekintetében kompromisszum született a felek között, legalábbis Werner Heinz, Heidfeld menedzsere így nyilatkozott: "Nick belement abba, hogy a vártnál kevesebb pénzt kapjon kézhez, ezért cserébe szponzorai nagyobb reklámfelületet kapnak." A sid német sporthírügynökség megemlíti, hogy a német négy és fél millió dollárt kapott a Saubertől a 2003-as idényre.

A megállapodástól függetlenül Heidfeld továbbra is tárgyal más együttesekkel, szó van egy esetleges tengerentúli szerződésről is. A Jordan másik jelöltje sajnos nem Baumgartner Zsolt (a magyar pilótának bizony folyamatosan csökkennek az esélyei, még hárommillió dollárt kellene előteremtenie, ám Frank Tamás tárgyalási zátonyra futottak a potenciális támogatókkal), hanem a másik mönchengladbachi, Heinz-Harald Frentzen, aki azonban szintén csak akkor hajlandó rábólintani az ajánlatra, ha biztosítottnak látja Eddie Jordan anyagi helyzetét. Erre, mondjuk, jó oka van, pályafutása során már kétszer írt alá olyan gárdához (2001: Prost, 2002: Arrows), amely nem sokkal később csődöt jelentett.

Kedden egy másik kontraktust is fixáltak, igaza lett a Guardian című brit napilapnak, amely korábban arról írt, hogy a Jaguar szerződtette Christian Klient. A fiatal osztrákról az [origo]-n is többször olvashattak a napokban, a valenciai teszteléseken rendre pazar eredményekkel rukkolt elő, a "rutinos" Mark Webber eredményeitől alig néhány tizeddel maradt csak el. Az európai Forma-3-as bajnokság idei második helyezettjét iszonyatosan komoly pénzekkel támogatja a Red Bull, s a Guardian informátora szerint a Jaguar nem tudott nemet mondani a kasszába befolyó fontkötegekre (Klien állítólag nemcsak magát viszi, hanem hatmilliót is az angol valutából).

Persze az osztrák tehetsége is sokat nyomott a latba, a jövő emberének tartják, így nem akarták elmulasztani leigazolását. Pedig a holland Jos Verstappen szponzorai még több pénzt ígértek, mindhiába. "A tudat, hogy hivatalosan is a Jaguar pilótája lettem, per pillanat a világ legboldogabb emberévé tesz" - ujjongott Klien. "Keményen dolgoztam, hogy eljussak idáig, ám minden bizonnyal még erre is rá kell tennem egy lapáttal, ha maradandót akarok alkotni a legjobbak között."

"Kicsit sem tűnt megilletődöttnek múlt héten, pedig életében először vezethetett Forma-1-es autót" - magyarázta már a döntést David Pitchfort vezérigazgató. "Technikailag nagyon képzett, így nincs kétségünk szerződtetése helyessége felől." A Jaguar határozata értelmében elkezdhet csapatot keresni magának Justin Wilson, akit az idény közben igazoltak le a Minarditól. Pitchfort ugyan úgy nyilatkozott, megpróbálnak valamit tenni a brit pilóta érdekében, mégsem tűnik igazán valószínűnek, hogy Wilson tesztpilótaként esetleg a csapatnál maradna. Visszamehet viszont esetleg a Minardihoz, amelyben legalább egy hely még biztosan szabad.