Vágólapra másolva!
A 19 esztendős Vitalij Petrovot is hírbe hozták a Forma-1-es Jordan-istállóval. A Forma-Renault-sorozat orosz pilótáját csapatfőnöke nagy tehetségnek tartja, elsőként képviselheti hazáját a száguldó cirkuszban.

Olcsó poénnal élve lassan többen pályáznak a Jordan két autójára, mint a lottóötösre. Hétről hétre újabb nevek röppennek fel a szaklapokban, akikkel állítólag tárgyalásokat kezdeményezett Eddie Jordan csapatfőnök, a legújabb kiszemelt az orosz Vitalij Petrov. Csak emlékeztetőül: az idén egyetlen pontot szerzett Ralph Firmant, a Magyar, valamint Olasz Nagydíjon az írt helyettesítő Baumgartner Zsoltot, továbbá Nick Heidfeldet, Heinz-Harald Frentzent, Jos Verstappent, Allan McNisht és Alex Yoongot emlegették eddig lehetséges alternatívákként, hozzájuk csatlakozott most a Forma-Renault-sorozat 19 esztendős pilótája.

Oroszország régóta dédelgeti már az álmot, hogy egyszer Forma-1-es futamnak adjon otthont, első lépésként azonban versenyzőt szeretne delegálni a legjobbak küzdelmébe. Mind ez idáig sok esély nem mutatkozott erre, ám mint tudjuk, a Jordannél elsősorban nem tehetség alapján választják majd ki a 2004-es idény pilótáit. Eddie Jordannek arra a versenyzőre van szüksége, aki a legtöbb pénzt tudja átutalni a vészesen eladósodott istálló bankszámlájára, Petrov (aki a száguldó cirkusz első orosz szereplője lehet) ilyen szempontból ideális jelöltnek tűnik: amit az oroszok el akarnak érni, arra nem sajnálják a pénzt, gondoljunk csak Roman Abramovicsra, a Chelsea futtballcsapatának új tulajdonosára...

"Minden vágyam, hogy a Forma-1-ben is maradandót alkossak" - idézték a hírügynökségek Petrov (sablon)nyilatkozatát. "Fantasztikus lenne, ha első oroszként mutatkozhatnék be a sportágban." Petrov pályafutását Oroszországban kezdte, egy csak Ladákat (!) felvonultató sorozatban vitézkedett. Egy idő után azonban unalmasnak találta, hogy minden egyes versenyen, amelyen rajthoz állt, felállhatott a dobogó tetejére, így az olasz Forma-Renault-sorozatba igazolt.

A brit téli bajnokságot mindjárt egy Donington Parkban aratott futamgyőzelemmel kezdte, jutalmul ott lehetett a múlt hétvégi, Cagliariban rendezett Euro-F3000-es versenyen. Csapatfőnöke, az 1995-ben Forma-3000-es bajnoki címet szerzett Vincenzo Sospiri agyondicsérte: "Vitalij tapasztalatlan ugyan, ám zseniális érzéke van az autóversenyzéshez. Elképesztő, milyen eredményeket produkált rövid idő leforgása alatt, nagyon remélem, hogy jövőre még csapatunkat fogja erősíteni."