Vágólapra másolva!

Schumi üres fejjel ért célba Szuzukában

Michael Schumachernek még mindig nem sikerült megemésztenie, hogy október 12-én, a Forma-1-es Japán Nagydíjon elért nyolcadik helyével legenda lett: hatodszor is megszerezte a végső elsőséget, erre előtte senki nem volt képes. A német elmondta, békén hagyhatnák már a visszavonulását firtató újságírók, s kiosztotta Szatót is, amiért a japán megtévesztette. Kimi Räikkönen második helye ellenére is büszke idei szezonjára, s figyelmeztette Schumachert: jövőre újra találkoznak.

Schumiék örömünnepe képekben

Michael Schumachernek egyetlen pontot kellett Szuzukában szereznie ahhoz, hogy hatodszor is világbajnok legyen, s nyolcadik helyével teljesítette is a feladatot. Akkor sem kellett volna azonban szomorkodnia, ha netán egyetlen egységet sem szerez, csapattársa, Rubens Barrichello ugyanis megnyerte a futamot Kimi Räikkönen előtt. A Ferrari immáron hatszorosan királlyá koronázott pilótája eddig is a száguldó cirkusz nagyjai közé tartozott, Japánban ugyanakkor legenda, s a német sajtó szerint halhatatlan lett. Nézzük hát, mit nyilatkozott nem sokkal a leintés után.

- Hatodszor is világbajnok lett. Sikerült már megemésztenie a tényt, hogy a sportág legendája lett?
- Nem, nem igazán. De azt kell mondjam, ez nem is igazán lényeges: a fontos az, hogy Szuzukában mindkét magunk elé kitűzött célt elértük, azaz világbajnok lett a csapat és én is. Kissé komikus ugyanakkor, hogy egy nyolcadik hellyel lett enyém a végső elsőség, eddig jobbára győzelmekkell ünnepeltem világbajnoki címeimet. Persze mikor célba értem, nem igazán foglalkoztatott semmi, valósággal üres volt a fejem: teljesen kikészültem, az egész verseny alatt végig különös feszültség dolgozott bennem. Életem egyik legkeményebb futama volt a szuzukai, még szerencse, hogy fantasztikus eredménnyel ért véget. A Ferrari zsinórban ötödször lett a konstruktőrök legjobbja, s ennek legalább annyira örülök, mint saját diadalomnak. Mi egy nagy családot alkotunk, s boldog vagyok, hogy ennek a közösségnek részese lehetek.

- Mikor hitte el, hogy zsebben van zsinórban negyedik elsősége?
- Addig nem, míg le nem intettek a kockás zászlóval. Először azt hittem, simán pontszerző helyen végzek, aztán jött egy buta hiba részemről, s máris az utolsó helyen találtam magam. Nehéz volt innen felzárkózni, végig nagy volt a forgalom előttem, segített azonban a tudat, hogy minimum a nyolcadik helyet el kell csípnem. Arra ugyanis nem alapozhattam, hogy Rubens vezet, a Forma-1-ben ugyanis pillanatok alatt változhat a helyzet, s a technika ördöge bármikor közbeszólhat.

- Eszébe jutott, hogy esetleg elveszítheti a világbajnokságot?
- Természetesen! Mikor az ember hirtelen a mezőny végén találja magát, ugyanakkor tudja, hogy háromkerékcserés taktikát választott, sok minden megfordul a fejében... Véleményem szerint egyébként Szato is hibázott ütközésünkkor, ugyanis úgy csinált, mintha nyitva hagyná a kaput: a Forma-1-ben ez elméletileg azt jelenti, mehetsz, a japán azonban másképp értelmezte az íratlan szabályt.

- A nyáron még sokan kételkedtek benne, hogy ismét a legjobb lesz...
- Így van, jó néhányan leírtak bennünket. Mi viszont megmutattuk, hogy minden hullámvölgyből van kiút: ismét a csúcson vagyunk, s még korántsem laktunk jól!

- Megelőzte az örökranglistán a szintén legendaként emlegett Juan Manuel Fangiót. Mit jelent ez az ön számára?
- Most mondhatnám, hogy semmit. Engem nem nagyon lehet összehasonlítani az argentinnal, meglátásom szerint ő sokkal jobb volt, mint én. Igazán tiszteletre méltó, amit az ötvenes években elért, eredményei tekintélyt parancsolóak. Amúgy sem helyénvaló a régmúlt történéseit összevetni a ma eseményeivel.

- Miért nem fejezi be a csúcson pályafutását?
- Ki nem állhatom ezt a témát! Értsék meg, hogy imádom ezt a sportágat, s jó ideig szeretném még csinálni. Amíg felveszem a versenyt többiekkel, nincs értelme a visszavonulásomnak, hadd élvezzem most egy kicsit a sikert!

E helyütt szóljunk Rubens Barrichellóról, aki végig (na jó, az első kört leszámítva) lenyűgöző teljesítményt nyújtott a Japán Nagydíjon, így megérdemelten állhatott fel a dobogó tetejére. "Ahogy a csapat háza táján mindenki, én is büszke vagyok arra, amit idén elértünk" - hangzottak a brazil szavai. "Ami saját teljesítményemet illeti, annak ellenére, hogy idén kevesebb pontot szereztem, mint tavaly, szerintem sokkal jobb és versenyképesebb voltam. Végig az élmezőnyhöz tartoztam, egyértelműen tettem egy lépést előre."

Barrichello természetesen Schumacherről is ejtett néhány mondatot. "Michaelt képtelenség összehasonlítani Fangióval, Sennával vagy akárki mással. Ugyanakkor - immáron sokadszor - történelmet írt, s szerintem a régmúlt összes nagy klasszisánál jobbnak bizonyulnia, ha ugyanolyan autóval kellene bizonyítaniuk. A futamon életem egyik legjobb teljesítményét nyújtottam, s szeretnék köszönetet mondani minden Ferrari-alkalmazottnak azért, hogy pályafutásom során hetedszer is a dobogó tetejére állhattam. No és persze köszönet minden brazil szurkolónak is, hogy fennmaradtak és megnézték a versenyt."