Vágólapra másolva!
Amikor Spanyolországban, Németországban, a Hungaroringen, majd később az Egyesült Államokban is bejelentették, a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnoki futam előtt a szurkolók látogatást tehetnek a bokszokban, s megnézhetik testközelből a száguldó cirkusz számukra eddig ismeretlen világát, sokan fanyalogni kezdtek. Reklámfogás? Vagy egyszerű vegyítése az üzleti érzéknek, valamint a szeretetnek? Nem tudni. Mindenesetre tény, egyre inkább azonos véleményen vannak a pilóták: többet kell nyújtaniuk a szurkolóknak.

Az ESPN amerikai televíziós csatorna megpróbált ennek a kérdésnek a nyomába eredni, megszólaltatta mindazokat, akik tevékeny részesei a Forma-1 világának. Azaz a pilótákat, illetve Bernie Ecclestone-t. A Forma-1 mindenhatója elismerte, egyre többet és többet kell nyújtani a szurkolóknak.

"Nézzék meg azokat az embereket, akik a főlelátón a kánikulában ott ülnek, s a verseny mellett egy dolgot várnak még nagyon: a pilóták futam előtti parádéját. 20 őrült egy teherautón egymással beszélget, s integet, mégis mindenki erre gerjed be" - magyarázta Ecclestone.

"Nagyon nehéz mindenkit boldoggá tenni, de egyetértek abban, hogy többet kell nyújtanunk a rajongóinknak. Azt mondják, nemcsak az utókra, ránk is kíváncsiak. Persze nem könnyű meghúzni a határvonalat, sok minden a szponzoroktól és a csapatvezetőktől függ" - vélte Mark Webber, a Jaguár pilótája. A pilóták parádéja már közel tíz éve szórakoztatja a futamra jegyet váltókat.

Jarno Trulli, a Reanult versenyzője is egyetértett azzal, amire Ecclestone célzott. "Bernie-nek igaza van, mi vagyunk a show főszereplői, sztárjai. Valahogyan meg kell hálálnunk azoknak a nézőknek, akik kijönnek értünk, megveszik a jegyeket, de nemcsak a pályán, vezetés közben szeretnének látni minket, hanem kézfogásra vagy autogramra is vadásznak."

Ralf: Cora a legjobb gyógyszer

A monzai tesztelésen elszenvedett balesete után először a Bild című német bulvárlapnak adott nyilatkozott Ralf Schumacher, a Williams-BMW pilótája. "Nem emlékszem a balesetre, egy ütközés, s minden elsötétült. Az orvosi központban Montoya arcára emlékszem, a helikopterben pedig felismertem Michaelt" - nyilatkozta Ralf. A lap azon kérdésére, hogy az ő kérésére utazott-e felesége Salzburgból a kórházba, a német pilóta azt válaszolta, ez a lépés teljesen természetes volt számára. "Cora a legjobb gyógyszer minden bajomra. Néhány napot még pihenek, a legfontosabb, hogy minél gyorsabban felépüljek, hiszen a monzai futamon ismét versenyezni szeretnék."


Michael Schumacher más irányból közelítette meg a kérdéskört. "Sokan mondják, miért nem tartunk autogramosztó fogadóórákat. Ha megnézzük az időbeosztást, kiderül, mennyi a szabadidőnk, s mennyi, amit munkával töltünk. A probléma az, hogy száz ember közül nem lehet mind a százzal foglalkozni, csak például tízzel. Márpedig akkor tíz elégedett, kilencven pedig elégedetlen, boldogtalan lesz, sokkal inkább, mint a találkozás előtt. Ebből kiindulva mi mindig a vesztes oldalon állunk" - vélte a Ferrari ötszörös világbajnok versenyzője.

Igazi megoldás, közös álláspont tehát még nem született, ám eljött az idő, amikor a Forma-1 visszaadna valamit szurkolóinak. Jó hír, hogy ebben a legtöbb pilóta is egyetért. A mikéntre azonban még várni kell.