Vágólapra másolva!
Feltámadt a Forma-1! Az elmúlt évek nyomasztó egyhangúságát követően nem mindennapi izgalmak várnak az autósport elitkategóriájának rajongóira az idei világbajnokság hátralévő négy futamán. A kolumbiai Montoya hockenheimi sikerét követően hat pontra apadt a címvédő Michael Schumacher előnye, és a vb-pontverseny első három helyén álló pilóták mindegyike reális eséllyel pályázik a végső győzelemre.

Képgaléria a Német Nagydíjról

Hálát adhatnak az augusztus 24-én sorra kerülő Magyar Nagydíj szervezői Juan Pablo Montoyának és a rendkívüli hőségnek. Előbbinek azért, mert - igazolva az időmérő edzéseken mutatott nagyszerű formáját - ellentmondást nem tűrő versenyzéssel aratott rajt-cél győzelmet a 4574 méter hosszú hockenheimi aszfaltcsíkon, utóbbinak pedig azért, mert jelentős szerepet vállalt Michael Schumacher négy körrel a leintés előtt elszenvedett defektjében. A bal hátsó kerék kényszerű cseréje miatt a helyiek kedvence öt helyet - ezzel hat pontot - veszített, így jócskán egy futamgyőzelmen belülire csökkent összetettbeli előnye a második helyre ugró Montoyával szemben.

A Német Nagydíj rajtját követő versenybalesetnek a menők közül Ralf Schumacher, Barrichello és Räikkönen is áldozatul esett, így Michael Schumacher gyakorlatilag 300 métert követően elveszítette potenciális ellenfeleinek háromnegyedét. A legnagyobbat eső Räikkönent kórházba szállították, azonban a finn pilóta gyakorlatilag sértetlenül úszta meg a gumifallal történt autólebontó találkozást.

A Ferrarit kormányzó kerpeni ezt követően rendkívül taktikusan versenyzett, azonban a két kiállásosra tervezett boxtaktika megbosszulta magát, és a lelkét kilehelő Bridgestone miatt kénytelen volt egy harmadik pit-stopot is beiktatni, aminek következtében a mindössze két pontot érő hetedik helyre esett vissza.

Ez a visszaesés nem csak a futamon bezsebelhető pontok számának csökkenését jelentette az ötszörös világbajnoknak, hanem azt is, hogy mindössze hat pontra csökkent előnye a győzelmével az összetettbeli második helyre repesztő Montoya előtt.

A kolumbiairól külön is szólnunk kell, hiszen egészen ihletett formában versenyzett egész hétvégén. Szombaton parádés, 1:15.167 másodperces idővel szerezte meg a pole-t, a vasárnapi futam 14. körében egészen elképesztő módon még ezt is túlszárnyalva futotta a verseny leggyorsabb körét (1:14.917), ami közel másfél másodperccel gyorsabb, mint Michael Schumacher tavalyi legjobb ideje (1:16.462).

A többiek: Trulli utolsó erőtartalékait is mozgósítva behozta a harmadik helyre a Renault-t, rajta kívül csak csapattársa, Alonso - aki egy alapos bukótér-bejárást is végzett a futam során - tudott egy körön belül maradni Montoyával. Őket Panis és Da Matta követte, pontot szerzett tehát mindkét Toyota, ráadásul Button is beesett nyolcadiknak a BAR-ral, így egy ponttal gazdagította szenvedő csapatát.

A hockenheimi izgalmakat követően alaposan összesűrűsödött tehát a mezőny, ami nagyszerű futamot ígér a Hungaroringre, addig viszont nézegessék az igazi rajtbalesettel kezdődő Német Nagydíj képeit!

[origo]