Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Jaguar-istálló hétfőn közleményben tudatta, hogy azonnali hatállyal megválik Antonio Pizzoniától. A brazil pilóta helyét az eddig a Minardiban szerepelt Justin Wilson foglalja el, akinek "felszabadult" autójába a dán Nicolas Kiesát ülteti be Paul Stoddart csapattulajdonos.

Antonio Pizzonia helye már hónapok óta bizonytalan volt a Jaguarnál, nemrégiben úgy tűnt, hogy a McLaren-Mercedes osztrák tesztpilótája, Alexander Wurz váltja. Akkor elmaradt a döntés, a csapatvezetés kiállt a brazil újonc mellett, de mostanra elfogyott a türelmük, s megelégelték Pizzonia rendszeres buktáit.

A brazil ugyanis idén még egyetlen pontot sem szerzett, ellenben csapattársa, Mark Webber már 12 egységnél tart. Az ausztrál emellett több időmérő edzésen is felhívta magára a figyelmet, míg Pizzonia gyakorlatilag észrevehetetlen volt: legjobb futam- és edzéseredményét az Osztrák Nagydíjon ünnepelhette, a nyolcadik helyről rajtolt, s végül kilencedik lett.

Pizzoniát tehát azonnali hatállyal menesztette a Jaguar, helyére Justin Wilson érkezik a Minarditól, akiről Paul Stoddart csapatfőnök nemrégiben jelentette ki, biztos benne, hogy hamarosan jobb istállóba kerül. Lehet, előre tudott valamit, a brit fiú ugyanis már az augusztus 3-i Német Nagydíjon Jaguar-szerelést ölthet. "Antonio 11 verseny alatt sem volt képes bebizonyítani, hogy érett a Forma-1-es szereplése, ezért a Jaguar Racing úgy döntött, versenyzőként nem kap több szereplési lehetőséget" - áll a Milton Keynes-i gárda közleményében.

"Ugyanakkor fejlődését továbbra is szem előtt kívánjuk tartani, ezért felajánlottuk, hogy teszt- és tartalékpilótaként maradjon a csapatnál. Justin Wilsont kizárólag a hátralévő öt versenyre szerződtettük, ám kölcsönös elégedettség esetén a megállapodás meghosszabbítható."

A Pizzoniához hasonlóan első Forma-1-es idényét töltő angol pilóta a mezőny leggyengébb autójával szerepelt eddig, így természetesen nem szerzett pontot. Az edzéseken és a futamokon sem került még a legjobb tízbe, de tehetségét bizonyítja, hogy 2001-ben megnyerte a Forma-3000-es nemzetközi bajnokságot. "Boldog vagyok, hogy a Jaguarhoz szerződhettem, óriási lehetőség előtt állok" - ujjongott Wilson. "A csapat igen meggyőző idén, nagy lépést tett előre, s Mark Webber személyében olyan társam lesz, aki bármikor képes pontot szerezni. Én is erre készülök..."

Wilson a jelenlegi teszttilalom miatt egyelőre nem próbálhatja ki új versenyautóját, erre élesben, Hockenheimben lesz először lehetősége. "Alig várom, hogy beülhessek a Jaguarba. Persze nem lesz könnyű rögtön bizonyítani, de remélem, rászolgálok majd a vezetők bizalmára." Említett vezetők egyébként egyértelműen azt várják Wilsontól, hogy Webberhez hasonlóan értékes pontokat szállítson a csapatnak.

Jos Verstappen sem marad ám társ nélkül a Minardinál, Wilson helyére a dán Nicolas Kiesát szerződtette Paul Stoddart csapatfőnök. Kiesa idén a Forma-3000-es sorozatban vitézkedett, pályafutása eddigi legnagyobb sikerét Monte-Carlóban ünnepelhette: megnyerte a Monacói Nagydíjat. A pontversenyben jelenleg az ötödik helyen áll, két hét múlva azonban már Forma-1-es futamon szerepelhet. "Az egyik szemem sír, a másik viszont nevet Justin távozása miatt" - mondta Stoddart. "Büszkék vagyunk rá, hogy eddig nálunk csillogtatta kivételes tudását, a Jaguarnál minden adott számára, hogy tovább fejlődjön. Fernando Alonso és Mark Webber után egy újabb tehetséget adtunk a sportágnak, a hozzánk hasonló kiscsapatoknak éppen ez a tehetségkutatás az egyik legfőbb feladata."

"Nicolast mindenki szeretettel várja a csapatnál, nagyszerű versenyzői képességekkel rendelkezik. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű lesz együtt dolgozni vele." Kiesa a Forma-1 történetének negyedik dán versenyzője.